Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
febr. 27
Sardines

Nota de premsa: Un nou informe alerta del “canvi radical” en el consum de peix que està tenint lloc a Catalunya

  • 27 de febrer de 2025
  • admin
  • Actualitat
  • gremi peixaters, ICM, Informe consum peix

L’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) de Barcelona, en el marc de la seva col·laboració amb el Gremi de Peixaters de Catalunya, ha elaborat un nou informe on analitza l’evolució del consum de peix a Catalunya des de 1960 i les causes que està produint aquest canvi. Segons el document, el consum de peix fresc ha disminuït un 40% en 15 anys i el volum pescat a Catalunya no arriba al 25% del peix consumit – essent aquest percentatge de menys del 10% en el cas d’ algunes espècies emblemàtiques com el lluç-.

“Ens trobem davant d’una autèntica revolució silenciosa pel que fa al consum de productes marins, tant en termes de volum com d’espècies consumides, amb conseqüències tant ambientals com laborals, nutricionals i econòmiques que afecten a tota la cadena de valor del peix: dels pescadors a les peixateries”, explica l’investigador de l’ICM-CSIC Miquel Ortega.

 

Canvis en el consum

Segons l’informe, malgrat el decreixement en el consum del 40% en 15 anys, la mitjana actual  cobreix els mínims recomanats pels organismes especialitzats, però hi ha importants diferències en funció del segment de població. Els canvis, però, no es donen només en termes de quantitat sinó també pel que fa a les espècies consumides. Així, per exemple, en algunes espècies de gran consum tradicional, com ara la sardina, la baixada de consum en les darreres dècades és especialment accentuada. Addicionalment, en els darrers 15 anys destaca  la disminució de consum de lluç fresc i l’increment del salmó, que s’importa en la seva totalitat, així com altres espècies d’aqüicultura. Per acabar, espècies com les llises, alguns taurons (com la moixina o el caçó), peixos de fang com la bròtola, o espècies amb molta espina com la boga, que eren de consum extens en el passat, ara tenen un consum de nínxol.

Els experts sostenen que les causes dels canvis de consum són diverses, tot i que les que més afecten són el preu -de manera destacada-, la comoditat en la preparació i el consum, el menor coneixement culinari i el menor temps destinat a la cuina.. No obstant, però, s’ha s detectat  un interès creixent pel peix local i els aspectes ambientals, malgrat aquests dos  factors es consideren encara secundaris en la decisió de compra.

 

Menys captures

Un altre dels aspectes que analitza l’informe és la relació entre les captures i el consum. En aquest sentit, el document recull que ara es pesca un terç del que es pescava en els  anys  noranta, i que el que es pesca aquí equival a menys del 25% del volum de peix fresc consumit als domicilis, presentant aquest percentatge una tendència decreixent. De fet, en el cas d’espècies emblemàtiques com el lluç, el llenguado o el rap, la captura local no arriba al 10% del volum consumit, mentre que en el cas de la sardina o el seitó el percentatge és major.

En aquest punt, però, els experts apunten que l’estat del recurs no permet ni a curt ni a mitjà termini l’augment de captures de proximitat:

“Malgrat l’alta dependència del peix de llunyania, l’estat de l’ecosistema marí proper impedeix per ara una explotació major. L’ecosistema marí local encara està lluny del bon estat ambiental, per la qual cosa cal seguir avançant en una gestió que ens porti cap a una situació sostenible”, explica la investigadora de l’ICM-CSIC Marta Coll.

Per la seva banda, el Gremi de Peixaters alerta que la disminució del consum està comportant dificultats importants per a tota la cadena de valor del peix. El president del Gremi, Àlex Goñi, apunta: “Malgrat les dificultats, les peixateries estan fent un fort esforç per adaptar-se als canvis que s’estan produint, aportant producte de qualitat i una relació propera amb el client i la societat. L’acord amb l’ICM és part d’aquest compromís i ens ajuda a generar informació de qualitat i d’interès per als nostres agremiats, clients i el conjunt del sector”.

 

Més informació

Ortega, M., Garrido, A., Coll, M., 2025. Los cambios en el consumo y la venta de pescado en Cataluña vistos desde las pescaderías. Informe científic tècnic. 57 pp. ICM-CSIC. Barcelona. Doi: https://doi.org/10.20350/digitalCSIC/17110

 

Investigadors de contacte

Miquel Ortega Cerdà | m.ortegac@icm.csic.es

Marta Coll Montón | mcoll@icm.csic.es

 

Sobre l’ICM

L’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona és el centre d’investigació marina més gran del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). Està format per especialistes en tots els aspectes de la investigació oceanogràfica. Amb l’objectiu d’investigar l’oceà per a la salut del planeta, els investigadors de l’ICM duen a terme una recerca puntera amb la qual busquen potenciar la transferència de coneixement i tecnologia en relació amb les interaccions oceàniques i climàtiques, la conservació i l’ús sostenible de la vida marina i dels ecosistemes, i la mitigació dels impactes dels riscos naturals i de l’activitat antropogènica. El 2020 l’ICM va ser guardonat amb l’acreditació Severo Ochoa a l’excel·lència, un distintiu que prova el lideratge de la institució en el camp de la recerca marina a Espanya i posa de relleu el seu compromís per generar impacte social.

 

Més informació

Elena Martínez | elenamb@icm.csic.es

Oficina de Divulgació i Comunicació ICM-CSIC

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-Mail

Leave a reply Cancel·la les respostes

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

CATEGORIES

  • Actualitat
  • Receptes
  • Peix i Salut

INFORMACIÓ DE CONTACTE

Gremi de Peixaters de Catalunya
933 236 412
Muntaner, 81 2a planta
08011 Barcelona
Email: gremi@gremipeixaters.cat

Canal de comunicacions

ENLLAÇOS D’INTERÈS

www.pimec.org
www.fedepesca.org
www.oceanshealth.udg.edu
www.mercabarna.es

SUBSCRIU-TE AL NEWSLETTER


 

L’informem que podrà revocar en qualsevol moment el consentiment prestat a la recepció de comunicacions comercials.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies
© Copyright 2022
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar la seva experiència com usuari mentre es navega. Podeu obtenir més informació sobre quines Cookies estem utilitzant o desactivar-les a l'apartat configuració.
ConfiguracióAcceptar-ho tot
Manage consent

Visió general de privadesa

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència mentre navegueu pel lloc web. D'aquestes, les cookies que es classifiquen com a necessàries s'emmagatzemen al vostre navegador, ja que són essencials per al funcionament de les funcionalitats bàsiques del lloc web. També fem servir cookies de tercers que ens ajuden a analitzar i entendre com feu servir aquest lloc web. Aquestes cookies s'emmagatzemaran al vostre navegador només amb el vostre consentiment. També teniu l'opció de desactivar aquestes galetes. Però desactivar algunes d'aquestes galetes pot afectar la vostra experiència de navegació.
Analítica
Les cookies analítiques s'utilitzen per entendre com el visitant interactua amb el lloc web. Aquestes cookies ajuden a proporcionar informació sobre el número de visitants o l'origen de la visita entre d'altres.
Necessària
Les cookies necessaries són essencials per al correcte funcionament del lloc web. Aquestes cookies garanteixen les funcionalitats bàsiques i les característiques de seguretat del lloc web, de forma anònima
GaletaDuradaDescripció
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Analítica.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Necessàries.
pll_language1 anyCookie del plugin de WordPress Polylang. Guarda el codi de l’idioma de la última pàgina visitada.
viewed_cookie_policy11 monthsAquesta cookie s'utilitza per guardar la informació sobre el consentiment o no de l'usuari per a fer ús de les cookies. No guarda cap tipus d'informació personal.
DESA I ACCEPTA
Necessites que t'ajudem?
WhatsApp
Com et podem ajudar?
 
Obrir xat