Per pal·liar l’efecte de la pujada de preus en les economies domèstiques, i davant la pròrroga de la baixada de l’IVA a certs aliments bàsics, des del Gremi es torna a reclamar “que escoltin la veu del sector del peix”, explica Àlex Goñi, president del Gremi de Peixaters de Catalunya. Davant d’una baixada del 12% del consum de peix, “volem que l’IVA del sector sigui al 4%”. Goñi recorda, a més, que els països del voltant tenen un IVA més reduït: a França és del 5%, a Alemanya del 7% i a Itàlia del 4%.
“La modificació d’aquest impost tindria un impacte efectiu a l’hora d’omplir el cistell de la compra i també es notaria de manera positiva a la restauració. Segons l’últim informe de l’AECOC, presentat en el Congrés de Baiona d’aquest 20 i 21 de juny, l’aplicació d’un IVA del 0% al peix hauria generat un estalvi de 386 milions d’euros a les famílies, durant els primers sis mesos de l’any. Nosaltres no demanem el 0, sinó el 4%. Amb aquesta baixada volem que les famílies mengin peix de qualitat, que el consum no continuï baixant i que no hàgim de tancar més empreses i peixateries”.