El passat 7 de maig, en el marc de la Seafood Expo Global celebrada a Barcelona, el Gremi de Peixaters de Catalunya va participar al Diàleg amb la Taula de Coordinació Intersectorial del Peix, entita de la qual en forma part, una sessió que va posar sobre la taula dades clau sobre la situació actual i els reptes del sector pesquer i comercial a Catalunya.
Durant la trobada es van presentar xifres que evidencien una transformació profunda del sector:
Caiguda del nombre d’embarcacions pesqueres
En només 24 anys, Catalunya ha passat de tenir 1.550 embarcacions actives l’any 2000 a només 592 el 2024, una reducció del 62%. Aquest descens impacta directament en la disponibilitat de peix fresc de proximitat i en l’activitat econòmica de molts municipis costaners.
Estancament del preu del peix
Tot i l’augment general dels costos, el preu mitjà del peix (en valors constants) no ha experimentat increments des de 2010, fet que posa pressió sobre la rendibilitat de tota la cadena de valor.
Transformacions a Mercabarna
El Mercat Central del Peix ha viscut un procés de concentració empresarial: de 42 empreses actives l’any 2014, s’ha passat a 26 el 2024. Tot i que el nombre de caselles es manté en 80, 8 empreses ja concentren el 61% d’aquestes. A més, les tones comercialitzades de producte català han caigut un 27% en la darrera dècada.
Peixateries: garants del producte local
Catalunya compta amb 1.500 punts de venda especialitzats en peix i marisc, que comercialitzen unes 35.000 tones anuals, majoritàriament fresques. Tot i això, entre 2016 i 2022 s’ha registrat una reducció del 24% de les peixateries. Cal destacar que un 22% del peix venut en aquests establiments prové del Mediterrani català, essent el canal amb major presència de producte de proximitat.
Consum domèstic en retrocés
El consum de peix a les llars catalanes se situa en 19,13 kg per persona i any. Tanmateix, des de 2008 s’ha reduït un 34,3% el volum de compra, amb una caiguda especialment pronunciada en el cas del marisc fresc. En canvi, el consum fora de la llar presenta una evolució més positiva, especialment des de la fi de la pandèmia.
Des del Gremi de Peixaters es fa una crida a posar en valor el paper de les peixateries com a prescriptors de salut, sostenibilitat i producte de quilòmetre zero, tot destacant la importància de promoure polítiques que reforcin el consum de peix fresc i local, i que garanteixin la viabilitat d’un sector essencial per a la nostra cultura alimentària i economia.