Menjar peix dues vegades per setmana pot salvar les vides de les persones amb malaltia cardíaca.
Una nova recerca mundial mostra que dues porcions de 170 grams de peix gras per setmana, com el salmó, podrien ajudar a prevenir la malaltia cardiovascular en les persones amb un risc alt, per exemple les que tenen una malaltia cardíaca o han experimentat un accident cerebrovascular (ACV).
“Menjar almenys dues porcions de peix per setmana sembla reduir el risc de patir cardiopaties i morts cardiovasculars en el futur, si es té una malaltia cardiovascular preexistent”, apunta l’investigador principal, Andrew Mente, professor associat de mètodes, evidències i impacte de la recerca en salut de la Universitat de McMaster a Hamilton, el Canadà.
“Si en general una persona està sana, no hi ha una protecció clara, encara que és probable que el peix també sigui una opció segura per a ella”, va apuntar.
Però l’estudi no pot provar que el peix fomenti la salut cardíaca, només que sembla haver-hi una connexió.
Els àcids grassos omega 3 del peix s’associen amb un risc més baix d’atacs cardíacs i ACV, en al voltant un 17 per cent, va apuntar Ment.
“La protecció del peix s’observa sobretot amb peixos que contenen unes quantitats altes de grasses omega 3, els anomenats peixos grassos, com l’areng, el verat, el bacallà negre, el salmó, la tonyina [en filet o en llauna] i les sardines. Altres tipus de peixos, que contenen unes quantitats baixes de grasses omega 3, en general són neutrals”, va assegurar.
En l’estudi, Ment i els seus col·laboradors van recol·lectar dades sobre gairebé 192.000 persones de cinc continents que van participar en quatre estudis, entre elles unes 52.000 que tenien una malaltia cardiovascular.
Sembla que el benefici el confereix el peix real, no els complements, va anotar Ment.
“Alguns assajos han mostrat que els complements d’omega 3, en els individus d’alt risc amb uns nivells alts de triglicèrids, podrien aconseguir un benefici, però potser es necessita una dosi més alta de complements d’omega 3 per a aconseguir un benefici evident. Els assajos amb unes dosis baixes d’omega 3 van trobar poc o cap benefici”, va apuntar.
L’informe es va publicar en l’edició en línia del 8 de març de la revista JAMA Internal Medicine.
El Dr. Dariush Mozaffarian és professor de nutrició de la Facultat de Ciències i Polítiques de la Nutrició Friedman de la Universitat de Tufts, a Boston. Va indicar que les recerques anteriors no sempre han estat concloents. “No tots els estudis han mostrat beneficis, la qual cosa ha creat incertesa i controvèrsia respecte al rol del peix en la salut del cor”, va assegurar.
Algunes de les diferències en les troballes podrien deures als diferents tipus de peix estudiats, o la manera de cuinar el peix. A més, alguns estudis van observar a diferents tipus de malaltia cardíaca, que potser no es beneficien del peix, o del consum de diferents quantitats de peix o dels complements, va assenyalar Mozaffarian, que va ser autor d’un editorial publicat juntament amb l’estudi.
“Un consum moderat de peix (dues porcions per setmana) sembla contribuir a un cor sa”, va plantejar. La preponderància de les evidències globals fins avui suggereixen que les persones que mengen més peix en general tenen uns millors resultats de salut. O, per a dir-ho de forma més simple, inclogui una mica de peix en la seva dieta cada setmana, i el seu cor li ho agrairà”.
Notícia a Healthday i Holadoctor.com traduïda pel Gremi de Peixaters de Catalunya
Comments are closed.