Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
gen. 07

9 raons per a menjar peix

  • 7 de gener de 2019
  • gremi
  • P, Peix i Salut

1.- Apte per a totes les edats
El peix és fàcil de digerir i posseeix un perfil nutritiu molt interessant, semblant al de la carn però amb algunes diferències. És ric en proteïnes completes i, a diferència de la carn, conté una bona font de greixos insaturats, el consum dels quals es relaciona amb un risc menor de malalties cardiovasculars. A més, el peix és font de minerals com fòsfor, potassi, sodi, calci, magnesi, ferro i iode, de vitamines del grup B (B1, B2, B3, B12), i els més grassos, de les A i D. Els professionals dedicats a l’estudi de la nutrició i les ciències de la salut recomanen alternar el consum de peix amb altres fonts proteiques d’origen animal (carns, ous i lactis) o vegetal (llegums, cereals i fruits secs) perquè la dieta siga equilibrada. En concret, es considera que la ració de consum de peix per persona ha de ser d’uns 125-150 grams sense deixalles, i la freqüència de consum recomanable, entre 3 i 4 vegades per setmana.

2.- Oferta molt àmplia
A Espanya, segons elMinisteri d’Agricultura, Pesca i Alimentació i l’enquesta de pressupostos familiars de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), les espècies que tenen més demanda són: el lluç, el llucet, les sardines, els aladrocs o seitons i el salmó -entre els peixos frescos i congelats. Així i tot, l’oferta disponible al mercat és molt més àmplia, però per desconeixement o comoditat es tendeix a triar sempre només unes poques espècies. N’hi hauria prou de preguntar a les peixateries sobre la neteja i preparació de peixos “desconeguts” per a diversificar i tastar espècies igual o fins i tot més saboroses que es troben al nostre abast i que es poden adaptar a tots els gustos.

3.- Baix en calories
Els blancs contenen unes 80 calories per 100 grams, atès que el contingut de greix no supera el 2%. Els blaus aporten, pel fet que presenten com a mínim un 6% de greix, entre 120 i 200 calories per 100 grams. Tots dos tipus constitueixen una bona opció en dietes per a aprimar-se, això sí, sense oblidar l’augment de calories que es pot produir en la manera de cuinar-los (en arrebossar-los o fregir-los en oli) i d’acompanyar-los (millor una guarnició de verdures que unes patates fregides).

4.- Font de proteïnes completes
El contingut mitjà de proteïnes dels peixos és del 18%, si bé els blaus poden superar el 20%. És a dir, 100 grams de gairebé qualsevol peix aporta al voltant d’una tercera part de la quantitat diària recomanada de proteïnes. Aquestes proteïnes són d’un valor biològic elevat, igual que les d’altres aliments d’origen animal, atès que contenen tots els aminoàcids essencials en quantitat i en proporció adequades.

5.- Contribueix a prevenir malalties

  • Protegeix el cor i les artèries A diferència d’altres aliments d’origen animal, el peix conté àcids grassos poliinsaturats en una proporció entorn d’un 25-45% respecte del total d’àcids grassos. Entre aquests es troben l’àcid linoleic de la família Omega-6 i els àcids EPA (eicosapentanoic) i DHA (docosahexanoic), de la família Omega-3. Tots es troben especialment en els peixos blaus o grassos. A partir d’aquests es produeixen en el cos uns compostos, les prostaglandines, que posseeixen, entre altres propietats, la capacitat de reduir processos inflamatoris, de regular la tensió arterial, de disminuir el risc de coàguls o trombes i d’equilibrar els lípids sanguinis (augmenten l’HDL o ‘colesterol bo’, redueixen el LDL o ‘colesterol dolent’, a més del colesterol total i els triglicèrids). Tot això es tradueix en una reducció del risc de malalties cardiovasculars. La quantitat recomanable per a obtenir aquests beneficis és d’entre 2 i 3 grams setmanals d’àcids grassos Omega 3, xifra que s’assoleix prenent peix blau d’una a tres vegades a la setmana.
  • Acció antiinflamatòria El peix blau pot resultar beneficiós per a alleujar els símptomes de malalties inflamatòries com l’artritis reumatoide. Diversos estudis suggereixen que una dieta rica en Omega-3 i antioxidants en mitiga la inflamació.
  • Contribueix a prevenir el goll El goll és una malaltia que es caracteritza per un creixement anormal de la glàndula tiroide que regula el funcionament de l’organisme, en general causada per una deficiència de iode. El peix, sobretot el de mar, n’és una font molt bona. En aquest aspecte destaquen el moll, l’halibut, el salmó, el bacallà salat i les conserves de tonyina o bonítol.

6.- Enforteix els ossos
La ingesta de peixos que tenen espines que també es mengen, com les espècies petites i en llauna (sardines, anxoves…), són una font alimentària de calci. El contingut en calci d’una llauna de sardines amb un pes net de 70 grams és semblant al que aporta un got de llet.

7.- Creixement i desenvolupament
El creixement i el desenvolupament corporal que tenen lloc durant la infància, l’adolescència, l’embaràs i la lactància exigeixen una aportació proteica més alta respecte d’altres etapes de la vida, per la qual cosa es recomana alternar el consum de peix amb altres fonts proteiques. El fetus necessita entre 50 i 60 mg/dia d’àcids grassos linoleic i linolènic durant el tercer trimestre, i la dona embarassada en requereix el doble que en situació de no-embaràs.

8.- Fàcil de digerir
El peix té proteïnes poc fibroses i, a diferència de la carn, el seu contingut de col.lagen és baix. El col.lagen és una proteïna del teixit conjuntiu present en la pell, el tendons i els cartílags que aporta duresa. Com que els peixos tenen poc de col.lagen, resulten més tendres i fàcils de digerir. Si es té en compte el contingut de greix, els peixos menys grassos són més fàcils de digerir que els grassos o blaus.

9.- Molt versàtil a la cuina
Per gaudir del peix, convé variar entre les distintes espècies i tècniques culinàries, fet que donarà com a resultat una dieta més equilibrada i abellidora.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-Mail

Comments are closed.

CATEGORIES

  • Actualitat
  • Receptes
  • Peix i Salut

INFORMACIÓ DE CONTACTE

Gremi de Peixaters de Catalunya
933 236 412
Muntaner, 81 2a planta
08011 Barcelona
Email: gremi@gremipeixaters.cat

Canal de comunicacions

ENLLAÇOS D’INTERÈS

www.pimec.org
www.fedepesca.org
www.oceanshealth.udg.edu
www.mercabarna.es

SUBSCRIU-TE AL NEWSLETTER


 

L’informem que podrà revocar en qualsevol moment el consentiment prestat a la recepció de comunicacions comercials.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies
© Copyright 2022
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar la seva experiència com usuari mentre es navega. Podeu obtenir més informació sobre quines Cookies estem utilitzant o desactivar-les a l'apartat configuració.
ConfiguracióAcceptar-ho tot
Manage consent

Visió general de privadesa

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència mentre navegueu pel lloc web. D'aquestes, les cookies que es classifiquen com a necessàries s'emmagatzemen al vostre navegador, ja que són essencials per al funcionament de les funcionalitats bàsiques del lloc web. També fem servir cookies de tercers que ens ajuden a analitzar i entendre com feu servir aquest lloc web. Aquestes cookies s'emmagatzemaran al vostre navegador només amb el vostre consentiment. També teniu l'opció de desactivar aquestes galetes. Però desactivar algunes d'aquestes galetes pot afectar la vostra experiència de navegació.
Analítica
Les cookies analítiques s'utilitzen per entendre com el visitant interactua amb el lloc web. Aquestes cookies ajuden a proporcionar informació sobre el número de visitants o l'origen de la visita entre d'altres.
Necessària
Les cookies necessaries són essencials per al correcte funcionament del lloc web. Aquestes cookies garanteixen les funcionalitats bàsiques i les característiques de seguretat del lloc web, de forma anònima
GaletaDuradaDescripció
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Analítica.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Necessàries.
pll_language1 anyCookie del plugin de WordPress Polylang. Guarda el codi de l’idioma de la última pàgina visitada.
viewed_cookie_policy11 monthsAquesta cookie s'utilitza per guardar la informació sobre el consentiment o no de l'usuari per a fer ús de les cookies. No guarda cap tipus d'informació personal.
DESA I ACCEPTA
Necessites que t'ajudem?
WhatsApp
Com et podem ajudar?
 
Obrir xat