Per la seva textura i capacitat per perdre líquids, el peix exigeix extremar les precaucions i seguir unes pautes si volem aconseguir un plat saborós i que, a la vegada, conservi totes les seves propietats nutricionals.
A continuació, t’expliquem els errors més comuns que cometem al cuinar peix i et donem unes pautes bàsiques per no tornar-te a equivocar.
1. De la bossa a la paella
Tot i semblar una broma, algunes persones, freqüentment en el cas de peixos petits, no netegen les peces abans de cuinar-les.
La recomanació és que intentem portar a casa el peix net i tallat des de la peixateria, ells són professionals que saben com tractar el producte respectant-lo el màxim possible.
En el cas dels peixos petits, els podem netejar nosaltres mateixos extraient-los les vísceres amb un ganivet i aigua abans de cuinar-los.
2. No assecar abans de cuinar
El peix té tendència a perdre sucs per la seva alta composició aquosa, per aquest motiu quan l’extraguem de la nevera probablement estigui xop.
Per aquest motiu, abans de posar-lo a la paella, hem d’assecar bé tota la superfície del peix amb paper de cuina perquè s’adhereixi bé a la paella i la calor actuï de forma eficient i homogènia.
3. Treure la pell
La pell del peix és fonamental per mantenir l’estructura del tall, ja sigui en llom o en rodanxes. Si li llevem la pell, la carn es desfarà quan entri en contacte amb la calor i se’ns esmollarà, perdent la consistència i els sucs que conté.
Què no ens agrada la pell? Sempre la podem retirar un cop tinguem el peix al plat.
4. Fregir el peix amb les escates
Les escates son refractàries a la calor, ¿què vol dir això? que entorpeixen la cocció i obligaran a cuinar més la peça, tornant-la més pastosa la textura del peix.
Per tant, si retirem les escates abans de fregir el peix, aconseguirem una cocció homogènia.
5. No tenir la paella suficientment calenta
És molt important que la paella estigui calenta perquè el primer contacte del peix amb la superfície segelli la peça i eviti la pèrdua de sucs. A més, i tenint en compte el que dèiem, si la paella no està prou calenta allargarem el temps que el peix estarà al foc i per tant, perdrem sabor i consistència de la carn.
6. Guisats de peix, no remoure amb la cullera
Si estem cuinant guisats de peix com la sarsuela, el bacallà al pil pil, el suquet o el marmitako, si introduïm la cullera per remoure dins el guisat trencarem les peces de peix i se’ns esmollaran.
Si volem remoure, la millor opció és agitar la cassola en un gir alternatiu a un costat i a l’altre.
Comments are closed.