Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
gen. 12
peix del mes -gremi de peixaters

Peix del mes – el besuc

  • 12 de gener de 2018
  • gremi
  • Peix del Mes
  • el besuc, Peix del mes

Aquest mes de gener el dediquem al besuc. Un peix especialment apreciat per la textura i melositat de la seva carn que, a més, és molt beneficiosa pel nostre organisme degut al seu elevat contingut en proteïnes d’alt valor biològic.

El millor moment per consumir besuc és entre els mesos d’octubre i març.

El besuc

El besuc és un peix un peix de la família dels espàrids. Els peixos d’aquesta família es caracteritzen per tenir un cos alt i comprimit. De forma ovalada i color rosat al dors i gris platjeat al ventre i costat, poden arribar a mesurar fins a 65 cm de llarg i poden arribar a pesar més de 6 kg, malgrat el més freqüent és que el seu pes sigui d’uns 5 kg i la seva longitud d’uns 20-40 cm.

De besucs podem trobar de dos tipologies a les nostres costes: el besuc blanc, de color daurat, i el besuc de la piga, més aviat rosat i amb una tasca fosca que el caracteritza situada darrera el cap i damunt l’aleta dorsal.

Hàbitat, distribució geogràfica i alimentació

El besuc és un peix molt comú a les costes europees, des de la zona topical de l’oceà Atlàntic fins a Noruega, i també a la mar Mediterrànea. Viu formant petits bancs, habita als fons sorrencs i sòl estar en profunditats superiors conforme avança d’edat, trobant-se a joves exemplars a 40m de profunditat mentre que els d’edat adulta arriben fins als 300m. Al igual que la resta d’espàrids, són hermafrodites; a la seva joventut són mascles i a l’edat adulta es transformen en femelles.

La seva alimentació es basa principalment en peixos, crustacis i mol·luscs.

Valor nutricional

D’entre els peixos blaus, el besuc és un del més magres amb uns 2-5 grams de greix per cada 100 grams de porció comestible. Això significa que la seva aportació calòrica és moderada i, per tant, es converteix en un aliment adequat per aquelles persones amb sobrepès o obesitat.

El besuc es considera una font de proteïnes d’alt valor biològic, a més de tenir altres nutrients com vitamines i minerals.

Els principals minerals que conté són el potassi, el fòsfor, el magnesi i el ferro.

  • Els elements minerals juguen un paper decisiu en el nostre organisme ja que, per exemple, el magnesi es relaciona amb el funcionament de l’intestí, els nervis i músculs, a més de formar part dels ossos i les dents.
  • El potassi, d’altra banda, és un mineral necessari per l’activitat muscular.
  • El fòsfor està present als ossos i dents. També intervé en el sistema nerviós i en l’activitat muscular, i participa als processos d’obtenció de l’energia.
  • El ferro és necessari per la formació de l’hemoglobina, proteïna que transporta l’oxigen des dels pulmons a totes les cèl·lules i una aportació adequada prevé l’anèmia.

Com cuinar-lo?

Tradicionalment el besuc acostuma a preparar-se al forn, amb complements que ressaltin i aromatitzin el peix. També és comú preparar el besuc, tant sencer com a filets, a la planxa o a la graella.

Els millors besucs els trobareu a la peixateria, on trobareu el millor producte amb la millor qualitat.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-Mail

Comments are closed.

CATEGORIES

  • Actualitat
  • Receptes
  • Peix i Salut

INFORMACIÓ DE CONTACTE

Gremi de Peixaters de Catalunya
933 236 412
Muntaner, 81 2a planta
08011 Barcelona
Email: gremi@gremipeixaters.cat

Canal de comunicacions

ENLLAÇOS D’INTERÈS

www.pimec.org
www.fedepesca.org
www.oceanshealth.udg.edu
www.mercabarna.es

SUBSCRIU-TE AL NEWSLETTER


 

L’informem que podrà revocar en qualsevol moment el consentiment prestat a la recepció de comunicacions comercials.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies
© Copyright 2022
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar la seva experiència com usuari mentre es navega. Podeu obtenir més informació sobre quines Cookies estem utilitzant o desactivar-les a l'apartat configuració.
ConfiguracióAcceptar-ho tot
Manage consent

Visió general de privadesa

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència mentre navegueu pel lloc web. D'aquestes, les cookies que es classifiquen com a necessàries s'emmagatzemen al vostre navegador, ja que són essencials per al funcionament de les funcionalitats bàsiques del lloc web. També fem servir cookies de tercers que ens ajuden a analitzar i entendre com feu servir aquest lloc web. Aquestes cookies s'emmagatzemaran al vostre navegador només amb el vostre consentiment. També teniu l'opció de desactivar aquestes galetes. Però desactivar algunes d'aquestes galetes pot afectar la vostra experiència de navegació.
Analítica
Les cookies analítiques s'utilitzen per entendre com el visitant interactua amb el lloc web. Aquestes cookies ajuden a proporcionar informació sobre el número de visitants o l'origen de la visita entre d'altres.
Necessària
Les cookies necessaries són essencials per al correcte funcionament del lloc web. Aquestes cookies garanteixen les funcionalitats bàsiques i les característiques de seguretat del lloc web, de forma anònima
GaletaDuradaDescripció
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Analítica.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Necessàries.
pll_language1 anyCookie del plugin de WordPress Polylang. Guarda el codi de l’idioma de la última pàgina visitada.
viewed_cookie_policy11 monthsAquesta cookie s'utilitza per guardar la informació sobre el consentiment o no de l'usuari per a fer ús de les cookies. No guarda cap tipus d'informació personal.
DESA I ACCEPTA
Necessites que t'ajudem?
WhatsApp
Com et podem ajudar?
 
Obrir xat