Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
febr. 12
bacalla -gremi de peixaters

Peix del mes – el bacallà

  • 12 de febrer de 2018
  • gremi
  • Peix del Mes
  • bacallà, Peix del mes

Aquest mes de febrer el dediquem al bacallà. Una de les espècies més consumides i valorades a Europa, especialment pel seu alt contingut en àcids grassos Omega 3 que juguen un paper fonamental en la protecció del cor i el sistema cardiovascular.

El millor moment per consumir bacallà és entre els mesos de desembre i maig.

El bacallà

El bacallà pertany a la família dels gàdids, ordre dels gadiformes. Actualment existeixen unes 60 espècies diferents de bacallà, encara que el més conegut i de major importància comercial és el bacallà comú.

El bacallà té un cos robust i allargat, amb una pigmentació que varia segons l’ambient; té tres aletes dorsals, dos anals, una cua no bifurcada i una petita barba en la mandíbula inferior. El bacallà és un peix de grandària mitjana. Sol mesurar entre 50 i 80 cm.de longitud i pesar de 40 a 45 quilos, si bé hi ha exemplars que arriben a pesar fins a 90 quilos i a mesurar 1,8 metres de longitud.

Hàbitat, distribució geogràfica i alimentació

El bacallà és una espècie pròpia dels mars freds i estableix el seu hàbitat a profunditats de 500 a 600 metres, encara que és comú que nedi a uns 150 o 200 metres. Es localitza principalment a l’Atlàntic Nord, des de Carolina del Nord fins a Groenlàndia, des del Golf de Biscaia fins al Canal de la Mànega, així com en el mar del Nord i el Bàltic.

El bacallà és una espècie omnívora i s’alimenta de zooplàncton, cucs, mol·luscs i crustacis.

Valor nutricional

El bacallà és un peix blanc i, per tant, posseeix un baix contingut en greixos. Emmagatzema les seves reserves de greix sobretot al fetge, emprat per a la fabricació d’oli de peix.

La seva carn és rica en proteïnes d’alt valor biològic i a més posseeix una àmplia varietat de vitamines i minerals.

  • Entre les vitamines destaquen les del grup B, principalment la B1, B2, B6 i B9. Totes elles posseeixen importants funcions i permeten l’ aprofitament dels nutrients energètics, és a dir, dels hidrats de carboni, greixos i proteïnes. A més intervenen en processos de gran transcendència com la formació de glòbuls vermells, la síntesi de material genètic i el funcionament del sistema nerviós.
  • El bacallà també és una font de vitamines D, I i A.

En relació amb els minerals, destaca la presència de potassi i fòsfor.

  • El potassi és un mineral necessari per al bon funcionament del sistema nerviós i l’activitat muscular i intervé en l’equilibri d’aigua dins i fora de la cèl·lula.
  • El fòsfor està present en ossos i dents, intervé en el sistema nerviós i en l’activitat muscular i participa en processos d’obtenció d’energia.
Com ho preparem

Els plats que es poden elaborar amb aquest peix són nombrosos i alguns dels més famosos pertanyen a la gastronomia navarresa i basca, terres de veritables especialistes en l’elaboració del bacallà.

Al costat de plats tan coneguts com el bacallà al “pil-pil” o a la biscaïna, també trobem receptes com la del bacallà en salsa verda i la truita de bacallà. En d’ altres comunitats autònomes també es preparen receptes úniques i representatives amb el bacallà, com el bacallà “a la riojana” o el bacallà amb samfaina, propi de Catalunya i de la costa llevantina.

El millor bacallà el trobareu a la peixateria, on trobareu el millor producte amb la millor qualitat.

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-Mail

Comments are closed.

CATEGORIES

  • Actualitat
  • Receptes
  • Peix i Salut

INFORMACIÓ DE CONTACTE

Gremi de Peixaters de Catalunya
933 236 412
Muntaner, 81 2a planta
08011 Barcelona
Email: gremi@gremipeixaters.cat

Canal de comunicacions

ENLLAÇOS D’INTERÈS

www.pimec.org
www.fedepesca.org
www.oceanshealth.udg.edu
www.mercabarna.es

SUBSCRIU-TE AL NEWSLETTER


 

L’informem que podrà revocar en qualsevol moment el consentiment prestat a la recepció de comunicacions comercials.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies
© Copyright 2022
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar la seva experiència com usuari mentre es navega. Podeu obtenir més informació sobre quines Cookies estem utilitzant o desactivar-les a l'apartat configuració.
ConfiguracióAcceptar-ho tot
Manage consent

Visió general de privadesa

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència mentre navegueu pel lloc web. D'aquestes, les cookies que es classifiquen com a necessàries s'emmagatzemen al vostre navegador, ja que són essencials per al funcionament de les funcionalitats bàsiques del lloc web. També fem servir cookies de tercers que ens ajuden a analitzar i entendre com feu servir aquest lloc web. Aquestes cookies s'emmagatzemaran al vostre navegador només amb el vostre consentiment. També teniu l'opció de desactivar aquestes galetes. Però desactivar algunes d'aquestes galetes pot afectar la vostra experiència de navegació.
Analítica
Les cookies analítiques s'utilitzen per entendre com el visitant interactua amb el lloc web. Aquestes cookies ajuden a proporcionar informació sobre el número de visitants o l'origen de la visita entre d'altres.
Necessària
Les cookies necessaries són essencials per al correcte funcionament del lloc web. Aquestes cookies garanteixen les funcionalitats bàsiques i les característiques de seguretat del lloc web, de forma anònima
GaletaDuradaDescripció
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Analítica.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Necessàries.
pll_language1 anyCookie del plugin de WordPress Polylang. Guarda el codi de l’idioma de la última pàgina visitada.
viewed_cookie_policy11 monthsAquesta cookie s'utilitza per guardar la informació sobre el consentiment o no de l'usuari per a fer ús de les cookies. No guarda cap tipus d'informació personal.
DESA I ACCEPTA
Necessites que t'ajudem?
WhatsApp
Com et podem ajudar?
 
Obrir xat