Aquest mes de febrer el dediquem al bacallà. Una de les espècies més consumides i valorades a Europa, especialment pel seu alt contingut en àcids grassos Omega 3 que juguen un paper fonamental en la protecció del cor i el sistema cardiovascular.
El millor moment per consumir bacallà és entre els mesos de desembre i maig.
El bacallà
El bacallà pertany a la família dels gàdids, ordre dels gadiformes. Actualment existeixen unes 60 espècies diferents de bacallà, encara que el més conegut i de major importància comercial és el bacallà comú.
El bacallà té un cos robust i allargat, amb una pigmentació que varia segons l’ambient; té tres aletes dorsals, dos anals, una cua no bifurcada i una petita barba en la mandíbula inferior. El bacallà és un peix de grandària mitjana. Sol mesurar entre 50 i 80 cm.de longitud i pesar de 40 a 45 quilos, si bé hi ha exemplars que arriben a pesar fins a 90 quilos i a mesurar 1,8 metres de longitud.
Hàbitat, distribució geogràfica i alimentació
El bacallà és una espècie pròpia dels mars freds i estableix el seu hàbitat a profunditats de 500 a 600 metres, encara que és comú que nedi a uns 150 o 200 metres. Es localitza principalment a l’Atlàntic Nord, des de Carolina del Nord fins a Groenlàndia, des del Golf de Biscaia fins al Canal de la Mànega, així com en el mar del Nord i el Bàltic.
El bacallà és una espècie omnívora i s’alimenta de zooplàncton, cucs, mol·luscs i crustacis.
Valor nutricional
El bacallà és un peix blanc i, per tant, posseeix un baix contingut en greixos. Emmagatzema les seves reserves de greix sobretot al fetge, emprat per a la fabricació d’oli de peix.
La seva carn és rica en proteïnes d’alt valor biològic i a més posseeix una àmplia varietat de vitamines i minerals.
- Entre les vitamines destaquen les del grup B, principalment la B1, B2, B6 i B9. Totes elles posseeixen importants funcions i permeten l’ aprofitament dels nutrients energètics, és a dir, dels hidrats de carboni, greixos i proteïnes. A més intervenen en processos de gran transcendència com la formació de glòbuls vermells, la síntesi de material genètic i el funcionament del sistema nerviós.
- El bacallà també és una font de vitamines D, I i A.
En relació amb els minerals, destaca la presència de potassi i fòsfor.
- El potassi és un mineral necessari per al bon funcionament del sistema nerviós i l’activitat muscular i intervé en l’equilibri d’aigua dins i fora de la cèl·lula.
- El fòsfor està present en ossos i dents, intervé en el sistema nerviós i en l’activitat muscular i participa en processos d’obtenció d’energia.
Com ho preparem
Els plats que es poden elaborar amb aquest peix són nombrosos i alguns dels més famosos pertanyen a la gastronomia navarresa i basca, terres de veritables especialistes en l’elaboració del bacallà.
Al costat de plats tan coneguts com el bacallà al “pil-pil” o a la biscaïna, també trobem receptes com la del bacallà en salsa verda i la truita de bacallà. En d’ altres comunitats autònomes també es preparen receptes úniques i representatives amb el bacallà, com el bacallà “a la riojana” o el bacallà amb samfaina, propi de Catalunya i de la costa llevantina.
El millor bacallà el trobareu a la peixateria, on trobareu el millor producte amb la millor qualitat.
Comments are closed.