El Gall de Sant Pere és un peix gris i tonalitats daurades, força aplanat, i d’una llargada de 30-50cm i de pes uns 2 kgs. Se’l caracteritza per les seves aletes superiors, espinades, de formes i colors vius que poden recordar a les crestes dels galls mamífers. I a més també presenta una taca negra al centre dels laterals.
Sol trobar-se al fons del mar, entre els 20 i 200m de fondària, a la sorra i llim de la plataforma continental. Allà es nodreix d’altres peixos enterrant-se a la sorra i utilitzant les espines com esquers.
Es pesca amb arts de platja, de ròssec, tresmalls, palangres de fons i també mitjançant caça submarina (línies de mà i arpó). La seva carn és fina, delicada, aromàtica i molt melosa. Si és un exemplar gran es pot cuinar en filets a la planxa o forn, i si és petit també es pot menjar fregit i en suquets.
El seu nom prové de diferents i variades llegendes, una de les més populars és que el patró dels pescadors: Sant Pere, va treure una moneda d’or dins del peix, i agafant-lo les seves empremtes dels dits van quedar marcades per sempre als costats del peix. Però historieta al marge, cal tenir en compte les qualitats d’aquest peix:
Les qualitats del Gall de Sant Pere:
- El gall és un peix blanc amb poc contingut gras, menys d’un 2%.
- La seva aportació en proteïnes es menor que en la majoria de peix, però destaca la presència de vitamines del B6 i B9.
- El B6 intervé en la formació de la vitamina B3, en el funcionament de les neurones, i en l’obtenció d’energia a partir d’hidrats de carboni, grasses i proteines.
- La vitamina B9 ajuda a produir i madurar els glòbuls vermells, blancs i la síntesis del material genètic.
- Posseeix un alt contingut en sodi comparat amb altres peixos frescos.
Per cada 100gr de porció comestible:
- Calories: 80,3
- Potassi: 250 mg
- Magnesi: 42,1 mg
- Sodi: 150 mg
Comments are closed.