El llagostí és un dels crustacis més apreciats de casa nostra. És de closca llisa i colors roses els mascles, i grogues-grisenques les femelles.
Viu per sobre dels fons sorrencs o fangosos, entre 5 i 90 m de profunditat. Se’n troben especialment a les desembocadures dels rius del Mediterrani i a l’Atlànic.
És d’hàbits nocturns, i per això passa la major part del dia enterrat a la sorra. Només crien en els fons on hi ha surgències d’aigua dolça. Per aquest motiu el Delta de l’Ebre és el principal punt de producció.
Es captura amb tremalls, nanses i arrossegadors. I la seva talla mínima legal de captura és de 10 cm.
Destaca per l’alt contingut en proteïnes, necessàries pel correcte creixement i desenvolupament del nostre organisme. Són rics també en aigua i baixos en grasses i hidrats de carboni.
En destaquen les següents qualitats:
- Vitamina B: participa en l’aprofitament de l’energia que ens aporten les proteïnes, carbohidrats i grasses, així com en la producció d’hormones sexuals i síntesis de glucogen.
- Vitamina B9: importantíssima per a aquelles dones que desitgin quedar-se embarassades, ja que prevé defectes en la placenta, en el cervell i en la columna vertebral del fetus.
- Vitamina B12: important en el funcionament de les neurones, així com en la maduració de glòbuls vermells.
- Vitamina I: nutrient essencial molt conegut pels seus beneficis antioxidants. Redueix l’efecte dels radicals lliures, i a més ajuda en la prevenció del càncer.
A més, també aporta – encara que en menor quantitat – vitamina B1 i B2. I respecte al seu contingut en minerals, podem destacar la presència de:
- Magnesi: afavoreix la transmissió dels impulsos nerviosos, reforça el sistema ossi i la dentadura, ajuda a mantenir estable la pressió arterial i protegeix les parets dels gots sanguinis, actuant com vasodilatador.
- Seleni: estimula el sistema immunològic i ajuda a protegir el nostre organisme enfront de malalties cardiovasculars. A més, ajuda a prevenir el càncer per la seva acció antioxidant.
- Sodi: encara que fonamental per al nostre organisme, el llagostí aporta una gran quantitat d’aquest mineral, per la qual cosa no s’aconsella el seu consum en hipertensos i persones amb problemes de retenció de líquids.
- Ferro: ajuda a prevenir l’anèmia ferropénica, o a tractar-la quan ja es troba present.
Doncs, per cada 100 g de consum:
Calories: 110kcal
Proteïnes: 22,4 g
Grasses totals: 0,8 g
Sodi: 305 mg
Ferro: 3,3 mg
Comments are closed.