Un estudi efectuat per científics tunisians indica que l’oli d’oliva aromatitzat, especialment el de comí, ajuda a combatre els anisakis en la indústria de l’anxova enllaunada.
L’anisakiosi, o la infecció per cucs anisakis, és actualment la infecció parasitaria provinent dels productes marins amb més incidència arreu del món. Qualsevol persona que consumeixi peix cru o insuficientment cuinat contaminat amb larves vives d’aquest paràsit pot contraure la malaltia, que es caracteritza per forts dolors abdominals, vòmits, febre i diarrees, fins que el paràsit s’elimina. Per a més informació sobre l’anisakis podeu llegir un altre article del Gremi titulat: L’annisakis: tota la veritat.
Cada any es reporten més de 20.000 casos d’anisakiosi, dels quals més del 90% donen a Japó degut al consum de peix cru en forma de sushi o sashimi. Als països mediterranis la majoria dels casos es donen per el consum d’anxoves o seitons en vinagre o bé productes fumats, ja que alguns d’aquests paràsits són residents als tractaments actuals i per això es recomana a mantenir el peix a -20ºC durant al menys 24 hores per inactivar les larves dels paràsits.
Aquest estudi, que encara és preliminar, revela que l’oli d’oliva aromatitzat, especialment aquell que conté comí, pot provocar la mort de la totalitat de larves de paràsits anisakis en un termini de 5 a 8 dies. Aquests són uns bons resultats preliminars i és necessària més investigació en aquest tema, ja que això suposaria un millor tractament per a aliments fumats i marinats per al consum humà. Ja que actualment les anxoves i demés productes marinats es subministren en conserva es dona perfectament aquests 5-8 dies de marge per a que morin els anisakis sense que l’aliment es vegi perjudicat. A més a més, l’oli d’oliva conté tan propietats antibacterianes com organolèptiques que fan que l’aliment conservat en aquest sigui més ric, segur i nutritiu.
Font: Càtedra Oceans i Salut Humana disponible a:
http://www.oceanshealth.udg.edu/ca/noticies/1017-loli-doliva-aromatitzat-com-a-possible-agent-.html
Comments are closed.