Un estudi confirma l’eficàcia dels àcids grassos omega-3, presents en peix i en marisc, per prevenir malalties cardiovasculars i reduir el risc de mortalitat general.
Segons les conclusions d’aquesta feina, feta per l’Escola de Salut Pública de Harvard (HSPH) i la Universitat de Washington, els adults que tenen alts nivells d’àcids grassos omega-3 en sang redueixen fins a un 27% el risc de mortalitat general i fins a un 35% el de morir per malaltia cardiovascular. Però els avantatges no acaben aquí: els individus que es van estudiar que tenien un bon nivell d’aquests àcids en sang, vivien de mitjana 2,2 anys més que els que el tenien baix.
Com es va fer l’estudi?
Per dur a terme la recerca, l’equip dirigit per Dariush Mozaffarian, professor associat al Departament d’Epidemiologia d’HSPH, va examinar dades de 2.735 adults dels Estats Units més grans de 65 anys, que es van recopilar durant 14 anys a l’Estudi de Salut Cardiovascular (CHS), fet en col•laboració amb l’Institut Nacional del Cor, els Pulmons i la Sang. Als participants se’ls van fer exàmens físics, anàlisis de sang i se’ls va consultar sobre els hàbits de vida diverses vegades al llarg del temps que va durar l’estudi. En paraules de l’investigador principal: “Estudis previs sostenen que el peix és fonamental com a part d’una dieta saludable.”
Els àcids grassos: una assegurança de vida
Les dades es van dividir tenint en compte variables demogràfiques, factors dietètics i d’estil de vida. D’acord amb els resultats, els àcids grassos omega-3 s’associaven a un risc baix de mortalitat, tant individualment com combinats. Els investigadors van constatar que si es consumeix peix o marisc dues vegades a la setmana n’hi ha prou per tenir uns nivells saludables d’àcids omega-3 a la sang.
Accés a l’estudi original: Annals of Internal Medicine
Comments are closed.