El verat és un peix blau molt apreciat pel seu gust i per la consistència del seu gust. És de la mateixa família de peixos que la tonyina i el bonítol (escòrbids) i és abundant al Mar Mediterrani i a l’Oceà Atlàntic.
El verat és un peix que pot arribar a mesurar 50 cm i la seva talla mínima per tal de ser comercialitzat és de 18 cm. El verat és un peix que cada cultura ha sabut adaptar a la seves cuines, els nòrdics el fumen, els mediterranis el fregeixen o l’usen en conserva, els anglesos el planxen, els francesos el mullen amb salses i els asiàtics se’l mengen cru.
El verat és fàcil de netejar, no té escata. Només cal eliminar-li les aletes, tallar-li el cap (a menys que es vulgui coure sencer) i buida-li la tripa, fent-li un tall a la panxa, de baix cap a dalt, eliminat totes les vísceres i acabant amb una aigua fresca.
El verat és un peix blau i, per tant, ric en greix saludable. Ens aporta omega 3, tan important per reduir els nivells de colesterol i prevenir malalties cardiovasculars. Conté proteïnes d’alt valor biològic i un bon compendio de vitamines i minerals. I té un avantatge afegit: en ser un exemplar més petit que els seus cosins, alberga menys metalls pesats, la qual cosa ens permet gaudir de les seves bondats amb freqüència. En suma, és un aliment molt sa.
Comments are closed.