Un estudi aporta més informació sobre la presència beneficiosa de la molècula TMAO a peixos i marisc en la millora cognitiva de la salut.
De tots és sabut els beneficis de la molècula Omega-3, present majoritàriament als peixos i mariscos, per a la salut cognitiva. Però els últims estudis estan descobrint nous elements que se sumen a l’Omega 3 i que incrementen l’aportació beneficiosa de la ingesta de peix per a la salut humana.
Així és com, en el marc d’un estudi finançat per l’Alzheimer Research UK, científics de la Nottingham Trent University i la Queen Mary University of London (publicat el desembre de 2021) han donat a conèixer una molècula que també es troba present en gran quantitat als peixos i al marisc, i podria estar darrere de la millora cognitiva als humans. Es tracta de N-òxid trimetilamina (TMAO), una molècula que es genera en la microbiota de l’intestí i que se sol agrupar en les vitamines del grup B.
TMAO té com a funció evitar que la pressió de l’aigua distorsioni les proteïnes dels peixos. Si el peix o marisc viu a més profunditat, més és la concentració d’aquesta molècula.
En aquest estudi, els investigadors han demostrat que la molècula interactua sobre la “barrera hematoencefàlica” i els òrgans de tot el cos. La barrera hematoencefàlica serveix per controlar i restringir el pas de substàncies tòxiques entre la circulació sanguínia i el fluid cerebral. Aquesta barrera impedeix l’entrada al cervell de toxines, patògens, inflamació, lesions i malalties.
A mesura que ens anem fent grans, aquesta barrera es fa permeable, i deixa passar toxines més fàcilment. Amb la molècula que es troba als peixos i mariscos, TMAO, la barrera es troba en bones condicions.
Per a la professora Lesley Hoyles, microbiòloga de la Nottingham Trent University: “Aquest treball és un gran pas endavant per comprendre millor com la nostra dieta podria influir positivament en la nostra funció cognitiva i en l’envelliment saludable”.
Més informació de la Queen Mary University:
https://www.qmul.ac.uk/media/news/2021/smd/molecule-found-in-seafood-plays-role-in-protecting-and-improving-cognitive-function-researchers-find.html
Més informació de la Nottingham Trent University:
https://www.ntu.ac.uk/about-us/news/news-articles/2021/12/molecule-found-in-seafood-plays-role-in-protecting-and-improving-cognitive-function,-researchers-find
Comments are closed.