El Gremi, mitjançant Fedepesca, ha traslladat el seu desacord amb l’exclusió dels productes pesquers en la rebaixa dels tipus impositius de l’IVA per a determinats aliments.
El Gremi va seguir la compareixença del president del Govern central, Pedro Sánchez, a l’espera de l’anunci de la rebaixa del tipus impositiu de l’IVA per als productes pesquers. Malauradament, no hem estat inclosos en aquesta rebaixa que afectarà només a l’oli, pasta, fruites, verdures, llegums, llet, pa, i formatges.
Els nostres ferms arguments relacionats amb la salut, la lluita contra l’obesitat i les malalties relacionades amb una deficient alimentació, i la necessitat d’enviar un missatge contundent des del Govern per apostar pel consum d’aliments saludables potenciant el seu consum, han estat desatesos, i els arguments aportats i avaluacions comparatives del tipus impositiu de l’IVA en altres països europeus no han estat considerats en aquest sentit.
Tota la cadena de valor pesquera ve recolzant aquesta justa demanda col·lectiva des de fa anys i es preveia que, en l’actual context inflacionari i davant la necessitat de fer costat a les famílies per a comprar aliments saludables, s’aprovaria la rebaixa de l’IVA dels productes pesquers fet que, increïblement, no ha succeït, deixant sense suport el consum d’almenys tres vegades a la setmana d’un aliment indispensable per a la salut, que el mateix Ministeri de Consum recomana.
A pesar que s’ha perdut, a nivell estatal, el 25% del consum de productes pesquers en les llars des de 2008, i que és imprescindible ajudar a mantenir la dieta saludable, especialment d’aquells que són més vulnerables, s’ha perdut una oportunitat única d’enviar un missatge de clar suport al foment d’una dieta adequada i al sector pesquer en conjunt. Les malalties relacionades amb la mala alimentació costen 14.000 milions d’euros al sistema públic de salut, gairebé un 20% del total de la despesa sanitària.
L’escalada de preus està afectant tant les llars com als comerciants, especialment als petits, que han vist com s’ha duplicat i triplicat durant el 2022 el cost de l’energia, dels combustibles, de la matèria primera, i que no poden traslladar aquesta pujada als preus, per la qual cosa la rendibilitat dels negocis es veu altament amenaçada en un moment en què la demanda és molt feble. Baixar l’IVA dels productes pesquers hauria ajudat, animant a la compra d’aquests productes, a protegir les peixateries tradicionals, en sector vulnerable que ja ha perdut des de 2007 un terç dels seus locals al nostre país i que han donat un exemple de servei i sacrifici durant la pandèmia, però també durant aquest any d’altíssima inflació.
Comments are closed.