El sector pesquer reclama al govern central replantejar-se urgentment l’IVA dels productes pesquers i no allunyar-los de la dieta de la població. No considerar aliment bàsic als productes pesquers es tradueix en la segregació de proteïnes d’alta qualitat nutricional en la dieta d’àmplies capes de la població, les més desfavorides en el context inflacionari actual, i implicarà a mitjà termini greus perjudicis de salut.
Tot el sector pesquer, inclòs el nostre Gremi mitjançant Fedepesca (federació que el Gremi ostenta la vicepresidència), ha tramès una carta al president del Govern central, Pedro Sánchez, perquè l’Executiu reconsideri urgentment la seva decisió de no reduir l’IVA dels productes pesquers, actualment gravats amb un 10%.
El sector trasllada la profunda decepció que ha creat en tota la cadena de valor d’aquests productes, desaprofitar l’ocasió d’incentivar el consum d’un aliment de tan alta qualitat nutricional i sostenible com és el peix en la dieta de la població, després de les mesures adoptades per l’Executiu per a mitigar l’encariment dels preus dels aliments.
Hem recordat novament, que les malalties relacionades amb la inadequada alimentació costen 14.000 milions d’euros anuals al Sistema Nacional de Salut, que representa gairebé un 20% del total de la despesa sanitària. Enfront d’aquestes xifres, i segons els càlculs del sector, la reducció de l’IVA dels productes pesquers que se sol·licita suposaria menys de 500 milions de reduccions d’ingressos per a l’Estat.
És imprescindible també la necessitat d’enviar un missatge contundent des del Govern central, per a apostar pels aliments saludables, potenciant el seu consum. A les llars espanyoles el consum de peix ha disminuït un 25% des de 2008, i el sector no entén que l’Executiu no mostri el seu caràcter social donant suport al consum d’uns productes indispensables per a la salut i, més encara, en la situació actual.
La reducció de l’IVA dels productes pesquers, també ajudaria a enfortir al sector, líder a la UE i un dels més rellevants del món en totes les seves baules, pioner en la seva labor de proporcionar aliment saludable i sostenible.
Comments are closed.