El canvi climàtic augmenta les espècies d’aigües càlides (termòfiles). Tenen valor comercial, però són poc conegudes pels consumidors.
El projecte GALP Termòfiles ha avaluat 16 espècies d’interès pesquer d’aigües càlides (espècies termòfiles) que, a causa de l’escalfament de les aigües del mar pel canvi climàtic, estan augmentant en abundància i es capturen cada cop en majors quantitats a la Costa Brava com l’alatxa, la gamba blanca, el cranc blau…
Aquest projecte, que compta amb el suport del Gremi de Peixaters de Catalunya, té com a objectiu contribuir a millorar la competitivitat del sector pesquer de la Costa Brava amb espècies que, actualment, tenen un valor de mercat baix o nul per falta de demanda dels consumidors i consumidores. S’han avaluat i analitzat aquestes espècies mitjançant una diagnosi de cada una d’elles per obtenir informació sobre la seva distribució, l’estat de la seva població a la Mar Catalana, la seva pesqueria i la quantitat d’àcids grassos Omega 3 que ens aporten.
Per donar-les a conèixer a la població s’han realitzat diferents activitats de divulgació: un receptari (disponible al web) el qual compte amb l’assessorament gastronòmic de l’Àgata Albero (Inspira Gastronomia) i el disseny i il·lustració de la Marta Bellvehí i en el que s’hi poden trobar 14 receptes proposades per cuiners i cuineres de la Costa Brava; s’han realitzat tallers gastronòmics demostratius a l’Aula Gastronòmica de Roses amb la participació dels cuiners; s’han dissenyat fitxes sobre les espècies i pòsters disponibles a les peixateries per als compradors i compradores i, s’han fet xerrades a diversos instituts d’ESO i batxillerat de la demarcació de Girona amb la col·laboració de pescadors.
L’estudi s’ha portat a terme amb el suport del GALP Costa Brava, gràcies al finançament de la Generalitat de Catalunya i el Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) de la Unió Europea. La Càtedra Oceans i Salut Humana (de la qual el Gremi n’és patró) ha acollit aquest projecte que ha estat coordinat pel grup de recerca SeaHealth de l’Institut d’Ecologia Aquàtica (IEA) de la Universitat de Girona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).
El Gremi de Peixaters i el GALP Costa Brava, treballen i col·laboren plegats per tal d’aprofundir en la projecció del sector del peix i marisc, fomentant el consum d’aliments saludables que formen part de la dieta mediterrània.
La necessitat d’apostar pel consum d’aliments saludables, com són el peix i el marisc, potenciant i facilitant el seu accés entre la població, i lluitant així contra les malalties relacionades amb una deficient alimentació, és imprescindible per ajudar a mantenir una dieta saludable, seguint el model de la dieta mediterrània. S’ha de tenir en compte que les malalties relacionades amb una alimentació inadequada suposen un elevat cost al sistema públic de salut, incrementant la despesa sanitària.
El Gremi i el GALP Costa Brava col·laboraran perquè el peix i el marisc, incrementi el seu protagonisme en la nostra dieta diària, apostant per la dieta mediterrània, tant plena de beneficis com de gustos i aromes diferents.
Comments are closed.