Fedepesca va celebrar Junta Directiva el passat 13 de novembre a Madrid, estant representades dotze organitzacions membres de la Federació Nacional de Peixateries espanyoles, entre elles el nostre Gremi amb la presència del president Àlex Goñi.
En el decurs de la Junta va ser recordada la urgent necessitat d’eliminar l’IVA dels productes pesquers, apostar per una fiscalitat saludable i per una educació nutricional adequada, si no volem assistir a la desaparició de la nostra dieta mediterrània, garant de salut i sostenibilitat.
La caiguda del consum és preocupant, situant-se en 18,53 quilos l’agost de 2023 per persona i any en les llars espanyoles, segons les últimes dades publicades pel MAPA, quan el consum en 2013 estava en 27,2 quilos per persona. Aquesta és una dada incomprensible quan a més els productes pesquers han estat per sota de la mitjana dels aliments frescos en la pujada de preus, sent una bona opció contra la inflació, ja que porta divuit mesos amb pujades per sota de la mitjana dels aliments.
També va ser debatuda la forta pressió legislativa i impositiva, que asfixia a les empreses liderades per autònoms, i la gran preocupació pel futur del sector, mancat de relleu generacional i donada l’escassa rendibilitat actual dels negocis, amb l’increment dels costos salarials, de l’energia, dels combustibles, etc.
Es van intercanviar previsions respecte a la campanya nadalenca, que es confia que millori les vendes de l’any, un exercici marcat per una demanda feble que segurament llançarà noves dades de consum a la baixa de productes pesquers en les llars.
S’ha de recordar als consumidors que hi ha productes que mantenen el mateix preu que fa més de deu anys, que els peixos i mariscos estan per sota de la mitjana de la inflació dels aliments i que sempre trobaran una espècie adaptada al seu pressupost, perquè hi ha una enorme varietat.
Comments are closed.