El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha presentat una campanya per promoure el consum dels productes de la flota pesquera catalana en un acte presidit per Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Antoni Espanya, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible i celebrat al Mercat de La Boqueria el passat 3 de desembre, i al qual va assistir el nostre president, Àlex Goñi.
L’objectiu de la campanya anomenada “…i tota la pesca” és conscienciar sobre els beneficis del consum de peix i marisc i reforçar la figura dels homes i les dones de la mar i de la cadena de valor del peix, apostant pel coneixement i la compra dels productes locals que aporten diàriament als mercats un producte fresc, de qualitat i capturat de manera sostenible a les costes catalanes.
L’anunci ha comptat amb la participació de protagonistes reals (pescadors, detallistes, majoristes i peixaters), i té un caràcter reivindicatiu sobretot tenint en compte el moment decisiu que viu el sector, un cop coneguda la proposta de la Comissió Europea per a la pesca del Mediterrani, que serà debatuda els dies 9 i 10 de desembre a Brussel·les i que planteja de facto la desaparició del sector pesquer català. Han assistit també a l’acte, entre d’altres, l’Antoni Abad, president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, i l’Àngel Máñez, president del Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix de Mercabarna.
El sector pesquer de Catalunya
El del peix és el primer sector de l’economia blava del país després del turisme (en ocupació, volum de negoci i PIB) i l’únic amb una activitat contínua al llarg de l’any. És, per tant, un pilar de l’economia blava de les comunitats pesqueres.
A Catalunya, la pesca d’arrossegament, regulada en l’àmbit europeu des de l’any 2019 mitjançant el Pla pluriennal de gestió de la pesca demersal del Mediterrani Occidental (West Med MAP), sosté tot el teixit de la indústria pesquera, incloent-hi les confraries de pescadors, els ports pesquers i les llotges. De fet, l’any 2023 l’arrossegament va representar el 37% de la flota pesquera total, el 38% dels desembarcaments i el 59% del valor total del peix en primera venda. Sense flota d’arrossegament el 2025, les peixateries, el sector de la gastronomia i, en definitiva, les persones consumidores no podrem accedir a la gamba rosada, la gamba blanca, l’escamarlà, el pop blanc, la galera o el lluç de proximitat.
A la foto de portada l’Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Antoni Espanya, director general de Política Marítima i Pesca Sostenible i el nostre president, l’Antoni Abad, president de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors, l’Àngel Máñez, president del Gremi de Majoristes del Mercat Central del Peix, i el nostre president Àlex Goñi, entre altres assistents.
En aquest enllaç trobareu el vídeo de l’espot.
Comments are closed.