En relació amb l’alerta sanitària notificada pel RASFF (Rapid Alert System Feed and Food) el passat 20 de maig per la presència d’Anisakis en unes freses de lluç procedents del Marroc, Fedepesca, federació de la qual ostentem la vicepresidència, comunica el següent:
El Sistema d’Alerta Ràpida RASFF notifica la detecció oficial d’unes freses de lluç procedents del Marroc que presentaven anisakis, per la qual cosa i com a resultat del control oficial en frontera, les freses en les quals s’ha detectat presència d’anisakis no s’han posat en el mercat i, per tant, no han arribat al consumidor.
FACUA, organització de Consumidors en Acció ha criticat l’escassa informació publicada per la Comissió Europea, responsable del RASFF, que sembra dubtes sobre totes les freses de lluç i, fins i tot, del peix procedent del Marroc, crítica amb la qual Fedepesca està d’acord, ja que és important delimitar de cara al consumidor final quina empresa comercialitzadora està afectada per aquesta alerta per a evitar crear injustament alarma sobre el producte afectat en general.
Les freses de lluç són una part molt concreta d’aquesta espècie, en la qual, davant la possible presència d’anisakis en aquestes, la detecció visual normalment resulta senzilla, estant prohibida la seva comercialització i havent funcionat el sistema d’alertes correctament.
Les peixateries tradicionals estan posicionades en la venda de producte d’origen nacional. Al voltant del 90% dels productes del taulell de les peixateries tradicionals és d’origen nacional o capturat per flota nacional, i se sotmet a controls en llotja, per la qual cosa aquests productes en concret no sol tenir com a destinatari final la xarxa de peixateries espanyoles especialitzades.
Existeixen controls sanitaris en tots els punts de la cadena de valor, tant per part de les autoritats com per part de les empreses, i també en les peixateries tradicionals.
En qualsevol cas, es recorda que, tant el cuinat com la congelació, són mesures preventives enfront de l’anisakis, molt senzilles i estan a l’abast de tota la població. Tant el cuinat a 60 °C durant almenys un minut en tota la peça, com la congelació fins a aconseguir els -20 °C durant almenys 5 dies en frigorífics d’almenys 3 estrelles o més, són mesures efectives, capaces d’inactivar les larves d’Anisakis en el cas que es presentin en el producte. Mètodes com la cocció, normalment utilitzat per al cuinat de les freses de lluç, són mètodes segurs enfront de l’anisakis.
Les probabilitats de patir una conseqüència greu o molt greu per a la salut relacionada amb aquest paràsit són molt baixes.
Els peixaters/es tradicionals seleccionem diàriament el producte que vendrem als nostres comerços, realitzant controls visuals per a assegurar que no presenta parasitació visible.
Comments are closed.