La bacoreta és un peix blau molt apreciat a la costa catalana, ric en àcids grassos omega-3, proteïnes d’alta qualitat i vitamines del grup B. A més de ser saludable, és un peix saborós i versàtil que permet preparacions tan tradicionals com l’escabetx, una tècnica antiga que conserva el peix i en potencia el gust. En aquesta recepta, el vinagre, les herbes aromàtiques i les verdures fresques es combinen per donar com a resultat un plat equilibrat, ple d’aroma i amb un punt agredolç irresistible.
Recepta elaborada per @kilometre0
INGREDIENTS PER A 6 PERSONES
▶︎ 1 kg de bacoreta neta i filetejada
▶︎ 500 ml d’oli d’oliva verge extra
▶︎ 180 ml de vinagre de vi blanc
▶︎ 4 grans d’all sencers i amb pell
▶︎ Unes branquetes de farigola
▶︎ 1 branqueta de romaní
▶︎ 2 fulles de llor
▶︎ 1 cullerada de pebre negre en gra
▶︎ 1 culleradeta de pebre vermell dolç
▶︎ 1 ceba
▶︎ 1 pebrot verd
▶︎ 1 pebrot vermell
▶︎ 1 albergínia
▶︎ Sal
PREPARACIÓ
-
Demanem a la peixateria que ens preparin la bacoreta sense cap ni espines i filetejada. Si els filets són grans, els tallem per la meitat.
-
En una cassola, posem l’oli amb els grans d’all, el pebre en gra, la farigola, el romaní i el llor.
-
Escalfem a foc suau fins que les herbes i els alls comencin a fregir-se i l’oli agafi aroma. Afegim el pebre vermell dolç i remenem ràpidament per evitar que es cremi.
-
Retirem la cassola del foc i hi afegim el vinagre amb compte. Tornem-la al foc i remenem lleugerament per evaporar-ne una part.
-
Afegim els filets de bacoreta i els coem 5 minuts a foc baix. Apaguem el foc, tapem la cassola i deixem que l’escalfor residual acabi de coure el peix. Tots els filets han de quedar coberts per l’escabetx.
-
Tallem la ceba a la juliana i els pebrots a tires d’uns 2 cm. Els fregim amb una mica d’oli, salpebrem a mitja cocció i, un cop tendres, els afegim sobre la bacoreta.
-
Tallem l’albergínia, la salem, l’enfarinem i la fregim fins que quedi daurada. La incorporem també a la cassola. Les verdures agafaran el gust i l’aroma de l’escabetx.
Aquest plat és deliciós si se serveix tebi, ja que és quan l’escabetx desplega tota la seva intensitat i equilibri de sabors. També podeu preparar-lo amb altres peixos com el verat, la tonyina, el bonítol o la melva. A l’hivern, l’albergínia es pot substituir per carxofa, aconseguint una versió igualment gustosa i de temporada.
