El passat abril es va iniciar una prova pilot a cinc peixateries catalanes per valorar la incorporació d’envasos de materials compostables per a la venda al detall. La iniciativa va néixer arran de la necessitat de fer una aposta pel reciclatge, i contribuir en l’objectiu de reduir al màxim els envasos i embalatges emprats en el sector pesquer per anar cap al RESIDU ZERO.
En l’actualitat la pesca és un sector on el porexpan, tècnicament anomenat EPS, és un material altament utilitzat per embolcallar certs productes però amb baixos índexs de reciclatge, causant un greu impacte sobre el medi ambient. A Catalunya s’estima que entre un 25 i un 30% dels envasos encara van a parar a abocadors o incineradors, i al voltant de l’1% al medi terrestre o al fons marí.
Això no obstant, el porexpan/EPS segueix sent un producte molt més assequible econòmicament per als negocis del sector, motiu pel qual la xarxa de ciutats costaneres MedCities va proposar al Gremi de Peixaters la centralització de la compra dels envasos compostables per tal d’impulsar la iniciativa ecològica. Aquests envasos es presenten com una alternativa en tant que són reciclables sempre que acabin al contenidor adequat, ja que s’estima que a Espanya aquests productes posats al mercat tenen uns índexs de llançament en abocadors o incineradores d’entre el 55 i 60%.
La prova pilot ha comptat amb una durada de tres setmanes, entre el 23 d’abril i l’11 de maig, amb la participació de cinc peixateries (Peixos Ca la Mar, Peixateria Orteu, Leyva Peixaters, Jordi Hortigüela i Martí Sanabra) i de dues empreses proveïdores (Olivé Rueda, S.L. i Exclusivas Galicia). Durant la prova les peixateries participants han pogut provar els diferents productes oferts, un total de set productes diferents, i reportar-ne una valoració que permetés decidir quins d’aquests productes podrien formar part de la compra a l’engròs encarregada des del Gremi. La valoració dels productes va estar recollida en una enquesta sobre la funcionalitat i acceptació dels mateixos entre els clients i les peixateries. Amb posterioritat a la prova pilot s’ha publicat un informe elaborat per la Fundació ENT comptant amb la col·laboració de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, MedCities i Interreg MED-BLUEfasma, on s’ha recollit la metodologia, el desenvolupament, la valoració i els resultats de les enquestes de la prova pilot amb totes les tecnicitats relatives. D’acord amb l’encreuament de la informació recopilada i tenint en compte el preu dels productes testats, s’ha dut a terme una proposta tècnica dels productes finals a oferir al web del Gremi de Peixaters de Catalunya, als quals les peixateries agremiades podran accedir. Alhora, per aquells productes que ha estat possible, s’han buscat alternatives que milloressin el producte inicial.
L’objectiu RESIDU ZERO pot considerar-se, encara avui en dia, una prioritat del sector molt ambiciosa, però així i tot, aquesta aposta pels envasos compostables es mostra com una alternativa als embalatges d’EPS que permet minimitzar els impactes d’aquest material al medi, tot garantint les màximes propietats que ofereix.
Comments are closed.