En un estudi fet a Xipre, científics xipriotes han trobat una relació beneficiosa entre els efectes dels àcids grassos omega 3 i un model de regeneració macular en ratolins.
La degeneració macular associada a l’edat és la principal causa de problemes visuals i de ceguesa en persones grans arreu del món i, a dia d’avui, no hi ha cap tractament que provoqui una regressió dels efectes perjudicials que porta associats. La hipòtesi més acceptada actualment dins la comunitat científica és que, per culpa de l’envelliment cel·lular, radicals lliures de l’oxigen (ROS) s’acumulen a la retina i danyen cèl·lules epitelials i fotoreceptors, causant inflamació. Tot i que hi ha estudis que afirmen que hi ha un marcat factor genètic, cada cop hi ha més evidències que indiquen que portar un estil de vida poc saludable (fumar, dieta poc sana, sedentarisme…) contribueixen a augmentar el risc de patir aquesta malaltia.
En aquest experiment els ratolins patien degeneració macular i, mentre un grup de ratolins no rebia cap mena de tractament, l’alimentació de l’altre era suplementada amb oli de peix (amb alts continguts d’omega 3). Tot i que no es va observar una regressió en la degeneració macular, els resultats indiquen un efecte protector de la dieta amb suplement d’omega 3 en comparació amb la que no té cap mena de suplement. Observant les retines dels ratolins es va concloure que les molècules d’omega 3 presents, en especial la variant DHA, tenien un efecte protector antioxidant i antiinflamatori contra aquestes molècules oxidants, les ROS.
Aquest estudi doncs posa en èmfasi el potencial beneficiós de la ingesta d’omega 3 per a la salut humana gràcies a les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries. És doncs un motiu més per protegir els recursos marins, en especial els peixos, ja que són la principal font d’omega 3 que tenim actualment, ja no només per un motiu ecològic, sinó també pel potencial terapèutic que té la ingesta d’aquest.
Comments are closed.