En el decurs del 23è Congrés AECOC de Productes de la Mar celebrat a Baiona, el seu president Ignacio González, ha reclamat mesures per a afavorir el consum de peix, que ha caigut un 12% l’últim any, i suport a les empreses per al desenvolupament d’un sector que representa el 10% del PIB d’algunes zones del país.
Segons dades d’AECOC i Pw, una rebaixa de l’IVA del peix al 0% hauria generat un estalvi de 386 milions d’euros en les llars espanyoles en els primers sis mesos de l’any.
Segons les dades presentades per la consultora Kantar, s’estima que la meitat del descens en el consum es deu a la caiguda en els volums de compra de productes de la mar, mentre que l’altre 50% es correspon amb la menor freqüència de compra dels consumidors. En un any s’han perdut tres actes de compra de productes de la mar, especialment en els establiments especialitzats, que han passat de tenir una quota de mercat de gairebé el 32% al 28% en quatre anys. També s’analitza el comportament dels diferents perfils de consumidors i es conclou que les famílies amb fills són les que més redueixen la seva inversió en peix. El 57% del descens en la despesa de productes de la mar es produeix en aquestes llars, sent evident que aquest descens pot tenir conseqüències en la salut del conjunt de la població.
Que la rebaixa de l’IVA dels aliments es faci extensiva als productes de la mar, també ha estat una reclamació en aquest Congrés, reivindicació que ha estat efectuada d’una forma constant pel nostre Gremi en els darrers anys.
Comments are closed.