El Gremi va assistir a la presentació de les actuacions de «Catalunya, Regió Mundial de la Gastronomia 2025», que tinguè lloc al Time Out Market delMoll d’Espanya a Barcelona, el passat 9 de desembre. L’acte presidit pel M. Hble. Sr. Salvador Illa i Roca, president de la Generalitat de Catalunya, va comptar amb la presència del nostre president, Àlex Goñi.
Catalunya serà la Regió Mundial de la Gastronomia l’any 2025, i es convertirà, d’aquesta manera, en la primera regió europea que rep aquesta distinció. El reconeixement confirma la consolidació d’un model turístic innovador i regeneratiu on la revolució gastronòmica de Catalunya va molt més enllà del restaurant, i obre les portes a descobrir el territori i la producció alimentària local i singular.
La Regió Mundial de la Gastronomia és una iniciativa impulsada per l’Institut Internacional de Gastronomia, Cultura, Arts i Turisme (IGCAT) que té com a finalitat destacar i promoure aquelles regions que contribueixen activament a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, posant en valor les diferents cultures alimentàries, l’educació per a la salut i la sostenibilitat i la innovació gastronòmica.
Durant l’any vinent, es desplegaran tota una sèrie d’accions orientades a posicionar Catalunya com a destinació enogastronòmica de referència mundial, i a fomentar la gastronomia catalana i l’orgull i l’autoestima de la població de Catalunya envers la seva identitat culinària i alimentària. També es pretén atraure un turisme més responsable amb el medi ambient, més just socialment, equilibrat territorialment i innovador.
La gastronomia, entesa com el conjunt d’activitats relacionades amb la preparació, distribució i consum d’aliments, representa una part significativa del teixit socioeconòmic català, amb una contribució d’aproximadament el 20% del PIB. En l’àmbit turístic, Catalunya ha fet una aposta decidida pel turisme enogastronòmic, un sector estratègic per al desenvolupament del país, tant per l’impacte econòmic que genera com pel fet de contribuir a la desestacionalització del turisme. A més, aquest tipus de visitant genera un 20% més de despesa que el turista convencional.
La Regió Mundial de la Gastronomia és un guardó que aporta credibilitat a les regions, ja que és atorgat per un jurat independent i internacional d’experts format per persones de diferents àmbits de competència com ara el turisme, la cultura, l’hostaleria i l’agricultura. El mes de juny de 2023, es va donar a conèixer que la candidatura catalana havia estat l’escollida per ostentar aquesta distinció l’any 2025.
Comments are closed.