Ell nostre Gremi, amb la presència pel president Àlex Goñi, i representant a Fedepesca, federació de la qual ostentem la vicepresidència, ha participat en el Tercer Fòrum Participatiu sobre l’Estratègia Nacional d’Alimentació, que el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha organitzat el passat 25 de novembre. La jornada s’ha celebrat a la Fundació Joan Miró.
Aquesta trobada ha acollit dues taules rodones dedicades a la dieta mediterrània i atlàntica, així com un debat sobre les polítiques per al creixement i la innovació en el sector. El Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació té per objectiu que el document final marqui el futur de l’agroalimentació sostenible amb les aportacions de tots els sectors implicats.
El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, va clausurar la jornada, en la qual han participat experts de primer nivell de l’àmbit sanitari, científic i empresarial, lligats al món agroalimentari.
La primera taula, titulada “Les dietes a Espanya: Mediterrània i Atlàntica”, va comptar amb les intervencions del cardiòleg intervencionista del Complex Hospitalari Universitari de La Corunya, Guillermo Aldama, i el president del comitè científic de la Fundació Dieta Mediterrània i també president del XVI Congrés Internacional de la Dieta, Ramón Estruch. També va oferir la seva visió, en aquesta primera part, la vicepresidenta de la Fundació Dieta Atlàntica, María Rosaura Leis, i el fundador de Gastronomic+34 i codirector executiu de The Culinary Institute of America (CIA), en el Torribera Mediterranean, Santi Mas de Xaxàs Faus.
Sota el títol “Impulsant la Indústria Alimentària del Futur: Polítiques per al Creixement i la Innovació”, en la segona taula de debat van participar el director d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia de la Generalitat de Catalunya, Joan Gòdia, i la vicepresidenta de la Federació Espanyola d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB), Judith Viader.
En la jornada també intervenir el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Òscar Ordeig.
Aquest és l’últim dels tres fòrums que ha organitzat el ministeri per a avançar en una estratègia completa, transversal i útil per a totes les baules de la cadena alimentària i la ciutadania. El primer es va celebrar el Còrdova al setembre i va abordar els reptes de la sostenibilitat en les zones rurals i la seguretat alimentària. El segon, que va tenir lloc a Lleó, va estar centrat a analitzar la sostenibilitat en la producció primària i la seguretat en el proveïment.
El ministeri està actualment immers en l’elaboració de l’estratègia que es traduirà en un document amb les aportacions d’experts de totes les baules implicades en el sector agroalimentari. L’estratègia, que vol marcar el futur de l’agroalimentació sostenible, servirà per a formular polítiques públiques globals per a aconseguir una alimentació no sols sostenible, sinó també saludable i rendible.
Comments are closed.