La tonyina[3] o tonyina rosa[4] o tonyina vermella[5] (Thunnus thynnus) és una espècie de peix teleosti de la família dels escòmbrids i de l’ordre dels perciformes. La forma juvenil es denomina golfàs.[6] La tonyina es distribueix per l’Atlàntic nord i el Mediterrani. Es considera extingida en el Mar Negre. La tonyina s’ha pescat des de l’Antiguitat per al consum humà. La pesca de la tonyina al Mar Mediterrani no és actualment una de les pesqueres més lucratives del món i els exemplars de millor qualitat s’exporten al mercat japonès de peix cru (sushi i sashimi).
Aquest peix té un cos poderós, els mascles poden assolir els 458 cm de longitud total i els 684 kg de pes, i presenta una coloració típica d’espècies de mar obert, amb el dors blau fosc i el ventre argentat.
La tonyina es consumeix fresca o en conserva. La seva carn en fresc és ferma, agradable al paladar i nutritiva. Conté olis omega-3 molt importants per a una nutrició equilibrada.
És rica en minerals com el seleni, el fòsfor i el magnesi, aporta diferents vitamines (A, B, B3, B9, B12 i D) i constitueix una excel·lent font de proteïnes d’alt valor biològic.
Comments are closed.