El pobre sorell tot i ser molt gustós, nutritiu i força econòmic (tot s’ha de dir), sol passar força desapercebut a les peixateries. Doncs tenint en compte que comencem la temporada del sorell, nosaltres no ens en volem oblidar, i aquest mes de setembre és el nostre peix del mes!
El sorell sol fer entre 10 i 30 cm de llargada, el distingireu per tenir un cos fusiforme, allargat i lleugerament aplanat lateralment, i de color negre blavós amb pinzellades platejades i ventre blanquinós.
Es troba en grans bancs, entre la costa i els 250 m de profunditat, en zones del Mediterrani i l’Atlàntic. Aquí es pesca amb arts de platja, tresmalls, encerclament, volantí, palangres i arrossegament.
És un peix blau amb un alt contingut en greixos insaturats (sobretot omega 3), ric en vitamines A, D, B3 i B12, magnesi i iode. Beneficiosos pel sistema circulatori, la mineralització dels ossos i el creixement.
El tractar-se d’un peix blau, a finals d’estiu és la millor època per a consumir-lo, ja que és quan tenen més greix acumulat en els seus teixits, i per tant són més beneficiosos per a la salut i molt gustosos.
A més és un peix molt versàtil, pot fer-se’n amb un enfarinat (com a l’andalusa), a la planxa, en escabetx, al forn i fins i tot en un brou.
Doncs, per cada 100 g de consum:
Proteïnes: 15,7 g | B3: 9mg |
Grasses: 6,8 g | B12: 10 mcg |
Ferro: 1 mg | Vitamina A: 10 mcg |
Magnesi: 31 m | Vitamina D: 16 mcg |
Iode: 10 mg |
Comments are closed.