La nova Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentari ha estat aprovada al Congrés. Aquesta Llei inclou l’esmena, presentada per FEDEPESCA -entitat on el Gremi obstenta la vicepresidència- i altres entitats, que exonera els comerços amb superfícies inferiors a 1.300 m² de l’obligació d’elaborar un pla per prevenir pèrdues i deixalles alimentàries.
L’objectiu principal d’aquesta legislació és prevenir i reduir les pèrdues i el malbaratament d’aliments al llarg de tota la cadena alimentària.
Per això, estableix una jerarquia de prioritats i respon als compromisos sobre producció i consum responsables de l’Agenda 2030.
El contingut aprovat inclou les obligacions següents per a tots els agents de la cadena alimentària:
• Elaboració d’un pla de prevenció:
Tots els agents hauran de comptar amb un pla per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari, seguint la jerarquia de prioritats establerta a la llei. Aquells que operin a més d’una comunitat autònoma han d’adaptar aquest pla a la normativa específica de cada regió.
• Donació d’excedents:
S’han de formalitzar acords o convenis amb entitats socials per a la donació d’excedents alimentaris.
• Exempció:
Queden exempts d’aquestes obligacions els comerços detallistes, així com les activitats de distribució alimentària, hostaleria i restauració la superfície de venda al públic dels quals sigui igual o inferior a 1.300 m².
Podeu consultar el butlletí Oficial de les Corts per a més detalls en aquest enllaç: Butlletí Oficial. 121/000004 Projecte de Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari
Us mantindrem informats sobre l’estat de la tramitació fins que l’aprovació sigui definitiva.
El projecte va ser remès al Senat el 26 de desembre passat, on haurà de rebre el vistiplau definitiu.