La canada és un mol·lusc cefalòpode amb grans qualitats nutricionals. Rica en proteïnes d’alt valor biològic, baixa en greixos i font de minerals com el ferro, el fòsfor i el zinc, és una opció saborosa i assequible. A més, si es congela prèviament, adquireix una textura més tendra i agradable al paladar.
Les gambes, per la seva banda, són riques en iode, seleni i vitamina B12. El seu contingut en astaxantina, un antioxidant natural, les converteix en un aliment beneficiós per al sistema immunitari i la salut ocular. Combinades amb fideus i un bon sofregit, donen lloc a un plat complet, equilibrat i amb tot el sabor del mar.
Recepta elaborada per @kilometre0
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
-
1 canada de 500 g
-
250 g de gambes de Blanes
-
500 g de fideus del núm. 2
-
1 litre de fumet
-
2 grans d’all
-
150 g de tomàquet natural ratllat
-
50 ml d’oli d’oliva verge extra
-
Sal
Per al fumet
-
20 ml d’oli d’oliva verge extra
-
Caps i pells de les gambes
-
1 gra d’all
-
Un tros de ceba
-
Un tros de porro
-
Unes fulles de julivert
-
1,5 litres d’aigua mineral o filtrada
-
Sal
PREPARACIÓ
-
Pelem les gambes i reservem els cossos a la nevera. En una olla amb oli, enrossim els caps i les pells, afegim la ceba, el porro, l’all i el julivert, deixem coure un parell de minuts i incorporem l’aigua.
-
Bullim 25 minuts a foc mitjà. Salpebrem al final, colem i reservem calent.
-
Netegem la canada i la tallem a trossets. En una paella amb oli, enrossim els fideus un parell de minuts i els reservem. Laminem els alls, els daurem lleugerament i els retirem. Marquem les gambes un minut i reservem.
-
A la mateixa paella, incorporem la canada amb una mica de sal i deixem coure fins que comenci a daurar. Afegim el tomàquet i deixem sofregir durant 20 minuts, fins aconseguir un sofregit fosc i concentrat.
-
Incorporem els fideus, barregem i deixem coure 2 o 3 minuts. Afegim el fumet ben calent, remenem i rectifiquem de sal. Coem segons el temps indicat pel fabricant.
-
A mitja cocció afegim les gambes per sobre. Si cal, afegim una mica més de fumet. Un cop cuits els fideus, deixem reposar un parell de minuts i servim.