El fumet és la base de molts plats mariners i un dels secrets d’una bona cuina de peix. En aquest cas, el preparem amb caps i pells d’escamarlans, una font natural de proteïnes, minerals i oligoelements com el iode o el fòsfor. A més d’aprofitar tot el sabor del mar, aquesta recepta ens permet reduir el malbaratament alimentari, ja que fem servir parts que sovint es descarten, però que concentren la major part de l’aroma i l’essència del crustaci. Un fons saborós i nutritiu, ideal per enriquir arrossos, fideus o suquets.
Recepta elaborada per @kilometre0
INGREDIENTS
▶︎ 500 g de caps i pells d’escamarlans
▶︎ 1 tomàquet
▶︎ 1/2 ceba
▶︎ 3 grans d’all
▶︎ 30 ml de brandi
▶︎ 1 vas de vi blanc
▶︎ Oli d’oliva verge
▶︎ 2 l d’aigua mineral o filtrada
▶︎ Sal
▶︎ Pebre
PREPARACIÓ
-
Posem un raig d’oli en una olla, afegim els grans d’all sense pelar i lleugerament aixafats, la ceba trossejada i el tomàquet.
-
Encenen el foc, remenem i incorporem les pells i els caps dels escamarlans. Salpebrem i, amb una espàtula de fusta, anem aixafant els caps perquè deixin anar el seu suc.
-
Deixem coure uns 5 minuts, mullem amb el brandi i el vi blanc, i deixem reduir un minut.
-
Afegim l’aigua mineral i deixem bullir uns 25 minuts.
-
Si volem un fumet més dens, el podem triturar una mica. Després, el colem aixafant bé els caps per extreure’n tot el suc.
-
Guardem el brou en pots de vidre, ben tapats, a la nevera o al congelador.
Aquest fumet es congela perfectament i aporta un gust intens i mariner a arrossos, fideus o plats de peix. També es pot preparar amb gambes, llagostins o galeres per obtenir matisos diferents però igualment deliciosos.
