Els 39 mercats de la ciutat de Barcelona s’han adherit al projecte Comerç Verd, una de les principals iniciatives del programa de Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021 i suposarà un salt qualitatiu tant en el volum d’aliments locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja que es consumeixen a Barcelona com en el fet que la ciutadania tingui molt més fàcil l’accés a aquests productes.
“Comerç Verd” és un projecte fet conjuntament entre l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), el Comissionat d’Economia Social i Solidària i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona i la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM) que agrupa a les entitats de comerciants dels mercats municipals de la ciutat. És un projecte que es va començar a treballar en 2019 i que ara inicia la seva fase operativa, en el qual tant la FEMM com els gremis detallistes d’alimentació com el Gremi de Peixaters de Catalunya, han col·laborat en la definició, desplegament, difusió i seguiment del projecte.
Barcelona Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible ha servit per fer un gran pas endavant en la millora de l’alimentació dels barcelonins i barcelonines. Per complir aquest objectiu, a més és bàsic que la ciutadania pugui accedir a aquests productes amb facilitat i que la seva distribució arribi a tots els districtes i barris. Per això el paper dels mercats municipals és fonamental, com a promotors d’alimentació saludable i com a locomotora de canvi per a la resta de comerç dels barris on estan ubicats.
Es tracta, doncs, d’un projecte de present i de futur, que accentua el caràcter dels comerciants dels mercats municipals com a prescriptors i persones de confiança de la seva clientela, esdevenint a més prescriptors de productes alimentaris locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja.
El programa Comerç Verd té, a més, altres tres grans objectius: continuar accentuant la diferenciació dels establiments dels mercats gràcies a la qualitat dels seus productes; aconseguir que la potenciació dels productes ecològics i de proximitat tingui un impacte destacat en la reducció de la petjada de carboni i la lluita contra l’emergència climàtica a Barcelona i facilitar alhora la viabilitat de l’agricultura, la ramaderia i la pesca local i sostenible.
Com funciona “Comerç Verd”?
Qualsevol establiment podrà ser Comerç Verd o comptar amb un Racó de Comerç Verd, en funció del nombre de referències o del percentatge de productes locals i ecològics disponibles al seu establiment, seguint els criteris establerts.
Concretament, s’han definit 3 criteris principals relacionats amb l’alimentació sostenible.
- Producte local: origen Catalunya.
Així evitem aliments quilomètrics que provenen d’altres països més llunyans i reduïm la petjada de carboni associada al seu transport. A més, de manera indirecta això ens permet garantir productes més frescos i respectar els aliments de temporada. - Producte ecològic: amb certificat CCPAE.
Així fem valdre i facilitem identificar aquells productes de l’agricultura, la ramaderia ecològica i la pesca que són més saludables per les persones i també pel planeta, sent conscients de la seva demanda creixent tant sigui per raons de salut com de corresponsabilitat amb la salut planetària. - Producte directe de pagès o de llotja: producte de producció pròpia (en el cas de fruita i verdura) o comprat directament a un productor/a o a la llotja. Així afavorim aquells comerciants que coneixen de primera mà el seu propi producte (perquè tenen finca pròpia) i/o el productor/a amb qui tenen una relació de confiança. Un cop es rebi aquesta qualificació, s’instal·laran diferents materials per identificar-lo com a tal, per tal d’augmentar la visibilitat del comerç i dels productes que tenen aquestes característiques.
Per cadascun d’aquests 3 criteris s’ha establert un nombre mínim de referències. Els comerciants que compleixin els requisits d’un o més d’aquests criteris poden adherir-se voluntàriament al projecte a través d’una declaració responsable, manifestant el seu compromís amb el compliment dels mateixos i la possibilitat de verificar-los si així se li requereix. Així, s’ha creat uns cartells i unes etiquetes tant per a identificar la parada com cada un dels aliments que compleixin amb els requisits i poder rebre també i informació per fer una compra més saludable i sostenible.
A l’hora de consolidar els canals d’abastiment dels productes locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja tan important és que la ciutadania en tingui accés a prop del seu carrer o barri, com que els mateixos comerciants tinguin un accés fàcil als proveïdors d’aquestes tipologies de productes.
El programa també preveu oferir suport especialitzat als comerços que s’hi adhereixin al programa, des de serveis d’informació, acompanyament i formació als comerciants per enfortir el negoci dels establiments, fins a ajudar-los a fidelitzar la clientela d’aquest tipus de productes i a enfortir els seus canals de comunicació.
Comments are closed.