El mar no para de sorprendre’ns! Algunes proteïnes presents a les anemones poden ajudar a recuperar l’oïda als mamífers, conclou un estudi liderat pel Dr. Glen Watson, de la Universitat de Lousiana a Lafayette.
L’ anemona Nematostella vectensis detecta les vibracions de l’aigua que fan les preses a través d’unes diminutes cèl·lules ciliades (amb pèls) que recobreixen els seus tentacles. Aquestes cèl·lules són molt similars a les que els mamífers tenim a l’oïda i ens ajuden a percebre les vibracions que fan els sons del nostre voltant.
Les cèl·lules ciliades dels mamífers, en casos de sorolls molt forts i persistents, poden veure alterades les seves concentracions de calci intracel·lular i això resulta en un dany o mort de les cèl·lules i una pèrdua temporal o inclús permanent de l’oïda.
Les anemones presenten unes proteïnes que reparen molt ràpidament el dany de les seves pròpies cèl·lules sensitives i, per similitud amb les cèl·lules ciliades dels mamífers. El Dr. Watson i el seu equip van provar les capacitats regeneratives de les proteïnes de les anemones amb l’espècie Nematostella vectensis.
Per provar la capacitat regenerativa de les proteïnes de les anemones en mamífers, l’equip científic va recrear una situació de pèrdua d’oïda en ratolins, impedint l’entrada de calci a les cèl·lules ciliades de l’oïda i posteriorment, quan el dany estava fet, va banyar-les amb proteïnes de l’anemona. Els resultats van ser sorprenents, doncs al cap de poques hores les cèl·lules havien recuperat la seva forma original a través de l’obertura de nous canals de calci, propiciada per les proteïnes de l’anemona, tenint uns efectes beneficiosos significativament majors que aquelles sense tractar amb les esmentades proteïnes. A més a més, es va descobrir unes proteïnes pròpies del ratolí que actuaven de manera similar a les de l’anemona, tot i que amb una eficiència molt més baixa.
Tot i que aquests resultats són preliminars, ofereixen una visió esperançadora per a pacients amb pèrdua parcial o total de l’oïda que estigui relacionada amb la pèrdua de les cèl·lules ciliades. Cal doncs més investigació per tal d’arribar a perfeccionar el mètode de purificació de la proteïna de l’anemona i la seva administració i traslladar aquests resultats a pacients humans.
Font: Càtedra Oceans i Salut Humana, disponible a: http://www.oceanshealth.udg.edu/ca/noticies/1001-proteines-de-lanemona-poden-ajudar-a-recupera.html
Comments are closed.