L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària (ACSA) recopila dades sobre els temes de la seva competència de diferents fonts, i porta a terme una anàlisi periòdica de la situació orientada a promoure una millora continuada. Aquestes dades són publicades en una Memòria anual aprovada per la Comissió Directora de Seguretat Alimentària.
Les dades recollides en la Memòria 2021, indiquen que la situació en aquesta matèria es manté estable, en termes generals, excepte en alguns paràmetres com el nombre de brots de toxiinfecció alimentària. La pandèmia de COVID-19 va generar el 2020 una forta caiguda en el nombre de brots declarats, associat probablement a les restriccions d’activitat, l’augment de les mesures d’higiene i la disminució de l’activitat social. Les dades 2021 mostren una tendència a tornar a la situació anterior.
Tot i no ser un problema de primer ordre en comparació amb altres problemes de salut, les malalties de transmissió alimentària (MTA) continuen sent presents com a problema real de salut pública a Catalunya, així com també a la resta d’Europa i a tot el món. Anualment, se’n continua notificant un nombre constant de brots i de casos individuals que fan necessari mantenir accions de sensibilització, de formació i de control oficial a totes les fases de la cadena alimentària.
Són necessaris també programes d’informació i de sensibilització adreçats a la ciutadania, la qual té en les seves mans una part important de la responsabilitat de la seguretat alimentària, ja que des de la compra dels aliments fins que consumeixen s’han d’aplicar un conjunt de mesures i de bones pràctiques que són rellevants per a la mitigació dels riscos alimentaris com, per exemple, mantenir la cadena de fred i aplicar un tractament tèrmic suficient als aliments que ho requereixin.
Respecte a la resta de paràmetres analitzats com, per exemple, microorganismes patògens, fitosanitaris, zoosanitaris, metalls pesants, contaminats ambientals, al·lèrgens, additius i compliment de les normes vigents en seguretat alimentària, les dades recollides a la memòria 2021 mostren nivells molt alts de conformitat amb la reglamentació de referència.
Fem especial menció als punts 6.4 i 7.8 de la Memòria (pàgines 81 i 95), que fan referència a la pesca i aqüicultura; al punt 7.11 sobre els establiments de venda al detall i de restauració (pàgina 101); i al punt 8.5 respecte a etiquetatge, presentació, publicitat i composició dels productes alimentaris (pàgina 113).
Comments are closed.