Un estudi del Centre de Recerca en Epidemiologia Ambiental (CREAL) de Barcelona ha descobert que el consum regular de peix durant l’embaràs ajuda a millorar el desenvolupament cerebral dels nadons, segons els resultats d’un treball publicat al ‘American Journal of Epidemiology’ .
En concret, els autors van seguir a gairebé 2.000 mares i fills des del primer trimestre d’embaràs fins que els menors van complir cinc anys i van veure que tenien una millor funció cerebral aquells les mares dels quals havien menjat peix durant almenys tres vegades per setmana, en comparació amb aquelles mares que en van menjar menys.
L’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va emetre recentment un dictamen científic que donava suport un consum setmanal d’entre 150 i 600 grams de peix durant l’embaràs.
Les dones estudiades es van sotmetre a analítiques per mesurar els nivells en sang de vitamina D i iode, la sang del cordó umbilical es va analitzar per mesurar l’exposició fetal al mercuri i altres contaminants. I els nens es van sotmetre a diferents proves als 14 mesos i als 5 anys per mesurar les seves capacitats cognitives, el seu desenvolupament neuropsicològic i el seu risc de síndrome d’Asperger, que forma part dels trastorns de l’espectre autista.
De mitjana, les dones havien consumit aproximadament 500 grams de peix setmanals, que equivaldria a unes tres racions. I per cada 10 grams addicionals per sobre d’aquesta quantitat, els nens presentaven millors puntuacions en les proves de desenvolupament cerebral, fins a arribar als 600 grams setmanals. Una relació que va ser especialment evident quan els nens tenien cinc anys.
Menys risc d’autisme amb un major consum
Així mateix, els investigadors també van observar una reducció consistent en els trets de l’espectre autista associada a un major consum de peix durant l’embaràs.
D’altra banda, en l’estudi també s’observa que el moment d’ingesta de peix durant l’embaràs pot influir en el desenvolupament neurològic del nen. El consum durant el primer trimestre pot tenir un impacte més gran que en les últimes setmanes. Això podria ser degut a l’efecte positiu del peix al desenvolupament neurocognitiu dels fills. Els àcids grassos omega 3 del peix també formen part dels teixits i són essencials en la síntesi de les membranes de les cèl·lules
Llegeix l’estudi complet aquí.
Comments are closed.