Ja s’ha demostrat en altres estudis que els àcids grassos d’omega-3, l’àcid eicosapentaenoic (EPA) i l’àcid docosahexaenoic (DHA) – els quals es troben principalment en els peixos – tenen una gran implicació en el funcionament dels teixits neuronals. Ajuden al desenvolupament neuronal dels infants, en la capacitat del llenguatge, de la visió, i del moviment psicomotriu, a més del rendiment escolar. Doncs, els seus efectes sobre aspectes cognitius són d’especial interès.
Uns investigadors de la Universitat de Pennsylvania Escola d’Infermeria i Medicina han estudiat la relació del consum de peix, la son i el quocient intel·lectual d’un grup de 541 nens i nenes d’entre 9 i 12 anys de la Xina.
L’estudi en qüestió demostra el paper mediador de la son en el consum del peix i el funcionament cognitiu. Exposen que el consum freqüent de peix es troba relacionat amb una millor qualitat del son i un alt nivell del quocient intel·lectual.
Segons els investigadors el rol de l’àcid docosahexaenoic (DHA) en regular la producció de melatonina endògena ajuda a regular el ritme cardíac i conseqüentment, a millorar la son. A més dels altres àcids grassos que també s’encarreguen de la producció de prostaglandines, una substància que aconsegueix mediar el circuit sinàptic i també el son.
Aquesta afectació s’ha pogut afirmar mitjançant les anàlisis dels resultats dels alumnes estudiats, els quals demostren que el consum freqüent de peix està associat a una millor qualitat del son. I a més, tal com exposa el gràfic inferior, a un alt quocient intel·lectual (tant d’QI verbal, QI d’execució i d’ambdós tipus).
No obstant això, sembla que, entrant més en els resultats, el consum de peix afecta més positivament en el quocient intel·lectual verbal, i en menys diferència en el quocient intel·lectual d’execució.
L’estudi també exposa que els efectes del consum de peix afecten diferentment en el son, degut a l’afectació de diferents dominis neurocognitius, i no en el dèficit global. Per tant, el descobriment sembla ser que la son serveix de mediador entre el consum de peix freqüent i la millora de les capacitats cognitives.
Font: University of Pennsylvania Schools of Nursing and Medicine
Consulta l’estudi aquí: https://www.nature.com/articles/s41598-017-17520-w
Comments are closed.