Les embarassades que no mengen suficient peix durant la primera etapa de l’embaràs tenen un major risc de donar a llum prematurament.
Un estudi de Havard T.H Chan School of Public Health en col·laboració amb l’Institut Statens Serum de Copenhaguen ha revelat que les dones embarassades que tenien baixos nivells plasmàtics d’àcids grassos de cadena llarga n-3 en els seus primers i segons trimestres d’embaràs tenen un risc significativament major d’un part prematur precoç en comparació amb les dones que tenien nivells més alts d’aquests àcids grassos.
L’estudi suggereix que les baixes concentracions de certs àcids grassos de cadena llarga, l’àcid eicosapentaenoic i l’àcid docosahexaenoic (EPA + DHA), poden ser un fort factor de risc per al part prematur.
“En un moment en què moltes dones embarassades senten missatges que els animen a evitar la ingesta de peix en general a causa del contingut de mercuri, els nostres resultats donen suport a la importància de garantir una ingesta adequada d’àcids grassos omega-3 de cadena llarga durant l’embaràs”, va dir l’autor principal, Sjurdur F. Olsen, professor adjunt de nutrició a Harvard Chan School i cap del Centre de Programació Fetal de Statens Serum Institut a Copenhaguen, Dinamarca.
Per a aquest nou estudi, els investigadors van examinar les dades de la Danish National Birth Cohort, un estudi a nivell nacional amb una mostra de 96.000 nens a Dinamarca a través de qüestionaris i vincles de registre. També van analitzar mostres de sang de 376 dones que van donar a llum prematurament (abans de 34 setmanes de gestació) entre 1996 i 2003 i 348 dones que van tenir un naixement a llarg termini. Totes les dones van donar mostres de sang durant els primers i segons trimestres de l’embaràs.
L’anàlisi de les mostres de sang mostra que les dones que estaven en el quintil més baix dels nivells de sèrum EPA + DHA -amb EPA + DHA nivells d’1,6% o menys d’àcids grassos plasmàtics totals- tenien un risc 10 vegades més gran d’un part prematur precoç en comparació amb dones en els tres quintils més alts, els nivells d’EPA + DHA van ser de l’1,8% o més. Les dones del segon quintil més baix tenien un risc 2.7 vegades més gran en comparació amb les dones dels tres quintils més alts.
Les troballes suggereixen que, entre les dones embarassades amb nivells baixos d’EPA + DHA, menjar més peix o prendre un suplement d’oli de peix podria reduir el risc de part prematur.
No obstant això, els autors també van assenyalar que “serà important replicar aquests resultats en altres poblacions, però els resultats d’aquest estudi sens dubte suggereixen que l’avaluació de l’estat de plasma EPA + DHA a les dones té el potencial d’utilitzar-se en el futur per ajudar a predir el risc de les dones “.
Font: Havard T.H Chan School of Public Health en col·laboració amb l’Institut Statens Serum de Copenhaguen
Consulta l’estudi aquí: https://www.ebiomedicine.com/article/S2352-3964(18)30252-4/fulltext
Comments are closed.