El Gremi de Peixaters de Catalunya alerta: A Catalunya ha desaparegut prop del 24% de les peixateries en sis anys, afectant als llocs de treball i a la salut de les persones, donada la baixada en el consum del peix.
El president del Gremi, Àlex Goñi, apunta que: “Si es continua incrementant el tancament de peixateries i perdent la capil·laritat de les botigues de peix al territori, la salut i la gastronomia de la nostra societat en sortirà molt perjudicada”
Un informe elaborat pel CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) amb la col·laboració del Gremi de Peixaters de Catalunya, constata que la situació de les peixateries de proximitat és cada cop més preocupant. Segons aquest informe elaborat per en Miquel Ortega, doctor en Ciències Ambientals, i la Marta Coll, investigadora, titulat “El rol de les peixateries catalanes en la distribució de peix de proximitat”, Catalunya va perdre entre el 2016 i el 2021, el 23,8% de les peixateries. Aquesta caiguda cal atribuir-la a diferents causes: desconeixement de les diferents classes de peix, canvi en els hàbits de cuinar i menjar a casa, excés de burocràcia, constants inspeccions laborals, fiscals, mediambientals, etc.
Si analitzem l’estructura dels establiments de peixateria a Catalunya, en 2021 quedaven al voltant de 1.500 peixateries, de les quals un terç es troben a la comarca del Barcelonès. La majoria són micropimes, amb un màxim de 4 persones treballadores.
El president del Gremi assenyala que: “Malauradament, el consum de proximitat, tot i les grans campanyes institucionals que intenten promoure’l, no està en el seu millor moment i la situació és molt preocupant. Tenim peix de màxima qualitat, tenim establiments de confiança, el nostre personal és professional, ens hem adaptat a la digitalització…; estem fent tot el que està a les nostres mans per incrementar el consum de peix i marisc fresc, però, en canvi, res funciona”.
L’Àlex Goñi ho té clar: “Si els consumidors no som conscients de la riquesa que tenim a prop, i si les autoritats no abaixen el preu de l’IVA del peix després d’haver-ho fet amb altres aliments, el missatge que estan donant és clar en contra del consum de peix, i moltes més peixateries corren el greu risc de desaparèixer. Aquesta pèrdua de capil·laritat i proximitat de les peixateries, ha de produir per força un lamentable dèficit en la salut dels consumidors, a més d’un canvi en negatiu en la manera d’entendre la nostra societat, i el nostre país”.
Apunta també l’Àlex que: “Tot i la llegenda sobre que el peix és un producte car, no hem d’oblidar que és el producte que més ha mantingut o abaixat els preus en els darrers mesos, que hi ha diversitat i bona qualitat a l’abast de les diferents disponibilitats dels consumidors, i que és fonamental per la salut de la població.”
Fenomen que es repeteix a la resta d’Espanya
Segons l’informe del CSIC, les dades estan en sintonia amb les de Fedepesca, Federació nacional de detallistes de peix, que situa la desaparició dels comerços de peixateria en un 26,49% al conjunt d’Espanya entre el 2007 i el 2020.
L’informe apunta que el 27% del producte que comercialitzen les peixateries té l’origen als ports de la Mediterrània, i el 50% de les principals espècies de peix blau són de proximitat, igual que la major part del marisc i mol·luscs.
Comments are closed.