Aquest mes de gener el dediquem al besuc. Un peix especialment apreciat per la textura i melositat de la seva carn que, a més, és molt beneficiosa pel nostre organisme degut al seu elevat contingut en proteïnes d’alt valor biològic.
El millor moment per consumir besuc és entre els mesos d’octubre i març.
El besuc
El besuc és un peix un peix de la família dels espàrids. Els peixos d’aquesta família es caracteritzen per tenir un cos alt i comprimit. De forma ovalada i color rosat al dors i gris platjeat al ventre i costat, poden arribar a mesurar fins a 65 cm de llarg i poden arribar a pesar més de 6 kg, malgrat el més freqüent és que el seu pes sigui d’uns 5 kg i la seva longitud d’uns 20-40 cm.
De besucs podem trobar de dos tipologies a les nostres costes: el besuc blanc, de color daurat, i el besuc de la piga, més aviat rosat i amb una tasca fosca que el caracteritza situada darrera el cap i damunt l’aleta dorsal.
Hàbitat, distribució geogràfica i alimentació
El besuc és un peix molt comú a les costes europees, des de la zona topical de l’oceà Atlàntic fins a Noruega, i també a la mar Mediterrànea. Viu formant petits bancs, habita als fons sorrencs i sòl estar en profunditats superiors conforme avança d’edat, trobant-se a joves exemplars a 40m de profunditat mentre que els d’edat adulta arriben fins als 300m. Al igual que la resta d’espàrids, són hermafrodites; a la seva joventut són mascles i a l’edat adulta es transformen en femelles.
La seva alimentació es basa principalment en peixos, crustacis i mol·luscs.
Valor nutricional
D’entre els peixos blaus, el besuc és un del més magres amb uns 2-5 grams de greix per cada 100 grams de porció comestible. Això significa que la seva aportació calòrica és moderada i, per tant, es converteix en un aliment adequat per aquelles persones amb sobrepès o obesitat.
El besuc es considera una font de proteïnes d’alt valor biològic, a més de tenir altres nutrients com vitamines i minerals.
Els principals minerals que conté són el potassi, el fòsfor, el magnesi i el ferro.
- Els elements minerals juguen un paper decisiu en el nostre organisme ja que, per exemple, el magnesi es relaciona amb el funcionament de l’intestí, els nervis i músculs, a més de formar part dels ossos i les dents.
- El potassi, d’altra banda, és un mineral necessari per l’activitat muscular.
- El fòsfor està present als ossos i dents. També intervé en el sistema nerviós i en l’activitat muscular, i participa als processos d’obtenció de l’energia.
- El ferro és necessari per la formació de l’hemoglobina, proteïna que transporta l’oxigen des dels pulmons a totes les cèl·lules i una aportació adequada prevé l’anèmia.
Com cuinar-lo?
Tradicionalment el besuc acostuma a preparar-se al forn, amb complements que ressaltin i aromatitzin el peix. També és comú preparar el besuc, tant sencer com a filets, a la planxa o a la graella.
Els millors besucs els trobareu a la peixateria, on trobareu el millor producte amb la millor qualitat.
Comments are closed.