Aquest mes de novembre el dediquem al llobarro. Un peix amb una carn ferma, poques espines i amb un sabor delicat que ajuda a augmentar la resistència física i contribueix a millorar les funcions biològiques del cervell gràcies al seu alt contingut en fòsfor.
El millor moment per consumir llobarro és als mesos freds.
El Llobarro
El llobarro és un peix robust, de cos allargassat i color argentat, més fosc al llom i pràcticament platejat – blanc al ventre.
Amb una mida mitja d’uns 28 cm, tot i que pot assolir els 103 cm de llargària, el llobarro té dues aletes dorsals, presenta radis espinosos a totes les aletes i dues espines curtes a l’angle superior.
Alimentació
El llobarro és una espècie depredadora i es nodreix de petits peixos pelàgics (com, per exemple, sardines), crustacis (com ara, gambes), calamars i poliquets.
Hàbitat i distribució geogràfica
Es una espècie que viu tant a la vora de les roques com als fons de sorra, és per això que es troba a tota la Mediterrània, al sud del Mar Negra i a l’oceà Atlàntic (des de Senegal fins a Noruega).
Valor nutricional
El llobarro és un dels peixos blancs més magres que hi han; aportant només 1,3 grams de greix per 100 grams de carn, a més de comptar amb un elevant contingut en proteïnes, vitamines i minerals. Per aquest motiu se’l considera un aliment molt nutritiu que, si es cuina de manera senzilla, pot ser un aliment habitual de les dietes hipocalòriques.
La carn del llobarro aporta una gran quantitat de potassi, fòsfor i ferro; i moderat de sodi i magnesi.
- El potassi és un mineral necessari pel correcte funcionament del sistema nerviós i per l’activitat muscular; intervenint, junt amb el sodi, en l’equilibri d’aigua dins i fora de les cèl·lules.
- El fòsfor està present als ossos i a les dents. També intervé al sistema nerviós i en l’activitat muscular, i participa als processos d’obtenció d’energia.
- El magnesi es relaciona amb el funcionament de l’intestí, els nervis i els músculs. També millora la immunitat.
- El ferro és necessari per la generació d’hemoglobina, proteïna que transporta l’oxigen des dels pulmons a totes les cèl·lules. Una aportació adequada de ferro prevé la anèmia.
Entre les vitamines que conté el llobarro, mereixen especial atenció les del grup B (B1, B2, B3). Las vitamines del grup B permeten aprofitar els nutrients energètics (hidrats de carboni, greixos i proteïnes) i intervenen en nombrosos processos de gran importància funcional com la síntesi del material genètic i el funcionament del sistema nerviós.
Com seleccionar un bon llobarro a la peixateria?
A simple vista pot semblar relativament fàcil reconèixer si és fresc o no, però, segons recomanen els experts, ens hem de fixar en un detall: el color blanc – platejat del ventre i dels costats. Com més intens és el color, més fresc serà el peix.
Els millors llobarros els trobareu a la peixateria, on trobareu el millor producte amb la millor qualitat.
Comments are closed.