Aquest mes de setembre el dediquem a la sardina. Un peix ric en minerals essencials com el calci, el ferro, el iode i font important d’àcids grassos omega-3, bons pel cor i pel cervell.
La sardina
La sardina és un peix de la família dels clupeids, com els seitons o les anxoves. Aquesta espècie es caracteritza pel seu color blau verdós, amb els flancs i el ventre de color platejat, i amb petites taques fosques per tot el cos.
Com a curiositat, les sardines són tan abundants a la Mediterrània que van donar nom a l’illa de Sardenya.
Alimentació: les sardines s’alimenten, principalment, de plàncton, que filtren a través de les seves branquioespines, i d’algunes larves de crustacis que pugui trobar-se surant pel mar.
Hàbitat: la sardina és un peix gregari. Viu en aigües costaneres, encara que a l’hivern es poden localitzar en àrees més fondes de fins a 100-150 metres
Distribució geogràfica: la majoria de pesca es concentra al mar Mediterrani, tot i que també podem trobar exemplars d’aquesta espècie a l’Atlàntic.
Valor nutricional: la sardina destaca per la seva alta proporció de greix i de proteïnes. A més, és una bona font de vitamines del grup B (B12 i B1), importants per a la formació de glòbuls vermells; vitamines A, D i E que contribueixen al manteniment i reparació de les mucoses, pell i altres teixits del cos. Així com vitamina D i E, que afavoreixen l’absorció del calci i actuen com a antioxidant. D’altra banda, la sardina és un peix ric en minerals com el ferro, el magnesi, el calci i el iode.
Comments are closed.