Aquest mes d’octubre el dediquem al moll o roger. Un peix amb molta personalitat que ens aporta un extra d’energia gràcies al seu alt contingut en fòsfor.
El moll o roger
El moll o roger és un peix de cos aplanat i amb grans escates. Té una línia vermella longitudinal que travessa tot el cos i varies franges grogues. La coloració del moll o roger varia segons la animositat, sent més vermell al sortir de l’aigua.
Aquest peix té dos noms diferenciats segons on ens trobem: la denominació moll s’utilitza des de Barcelona fins al Maresme, incloent les illes Balears; a la Catalunya nord, en canvi, aquest peix s’identifica amb el nom de roger.
Els rogers o molls poden ser de dos espècies diferents: el roger de roca i el roger de fang. El primer sol ser una mica més gran (entre 15 i 25 cm) i el color del llom és més vermellós. El segon, en canvi, és més menut i té una coloració marró lleugerament rosada.
Alimentació
El moll o roger s’alimenta de cucs, larves o petits crustacis que viuen enterrats. Per arribar a la seva font d’alimentació, remou la sorra amb les seves barbetes.
Hàbitat i distribució
Els molls o rogers són peixos bentònics, és a dir, que viuen sempre a prop del fons; ja sigui sobre fons sorrencs, fons rocosos i fons tous. Normalment viuen a poca fondària i rarament podem trobar-los més enllà dels 100 metres.
Podem trobar aquesta espècie tant a la Mediterrània com a l’Atlàntic, des de les illes britàniques fins a les costes del Sàhara.
Valor nutricional
El moll o roger conté gairebé 4 grams de greix per cada 100 grams de porció comestible.
Si bé el seu contingut proteic no és molt elevant, les proteïnes que conté son considerades d’alt valor biològic perquè contenen tots els aminoàcids essencials.
El moll o roger presenta, en la seva composició, diferents vitamines i minerals. Entre elles destaquen les del grup B: com la B1, la B2 i la B3, que faciliten l’absorció i l’aprofitament dels nutrients energètics que ingerim. Aquestes vitamines del grup B intervenen en nombrosos processos de gran importància com la formació de glòbuls vermells i la síntesis de material genètic.
Pel que fa als minerals, el moll o roger conté: fòsfor, potassi, magnesi i iode.
El contingut en iode d’aquest peix supera al de la gran majoria dels peixos. Aquest mineral posseeix importants funcions per l’organisme i és indispensable pel bon funcionament de la glàndula tiroides que regula nombroses funcions metabòliques, així com pel creixement del fetus i el desenvolupament del seu cervell.
Si voleu tastar el millor moll o roger, acosteu-vos a la vostra peixateria de confiança; trobareu el millor producte amb la millor qualitat.
Comments are closed.