- El Gremi de Peixaters de Catalunya ha elaborat una enquesta entre els seus associats; que preveuen una crisi econòmica derivada de la pandèmia de la COVID19 i una constricció del consum.
- Els peixaters catalans visualitzen que hi ha una transformació de l’activitat comercial afavorida per la posada en marxa de canals digitals per mantenir el contacte amb els clients durant les setmanes de confinament més estrictes.
El Covid-19 ha generat un impacte en el consum a les llars a Catalunya, en tant sols 3 mesos de l’episodi. L’impacte econòmic a nivell autonòmic i estatal es tradueix en una reducció d’ingressos als nuclis familiars, pèrdues de llocs de treball i modificacions de la quotidianitat familiar.
La pèrdua de capital i la incertesa de la recuperació econòmica fa que moltes llars redueixen el seu consum i tendeixen a cercar un producte més assequible.
En aquest context, el Gremi de Peixaters de Catalunya ha adreçat als seus agremiats una sèrie de preguntes d’opinió en relació amb l’afectació i les futures repercussions de la pandèmia dins del sector.
A continuació detallem algunes de les principals conclusions que podem extreure de les opinions dels nostres agremiats en relació a l’impacte del Covid-19 en el sector. Val a dir que a l’enquesta es tracten expectatives i valoracions subjectives, però que, en qualsevol cas, denoten sensacions dels agremiats respecte de les conseqüències de la pandèmia i les seves repercussions futures dins de l’àmbit més proper i en el context del sector.
- Sembla que hi ha una certa unanimitat en preveure que, com a conseqüència de la pandèmia, hi haurà derivada una crisi econòmica important que provocarà una certa constricció del consum.
- Amb caràcter general, es visualitza que hi haurà una transformació de l’activitat comercial, segurament entesa tant per l’efecte de la pròpia crisi com per l’entrada de les noves fórmules de relació social i comercial que s’han anat configurant durant els períodes de confinament.
- Sembla també que es considera que l’entrada de la restauració i el consum que genera serà gradual, i per tant, no recuperarà de cop el consum que representava en la època pre-Covid. El sector haurà de tenir en compte aquest fet.
- D’altra banda, hi ha una certa tendència a pensar que, amb el temps, el circuit comercial del peix tendirà a situar-se en els nivells anteriors. S’interpreta també, no obstant, que hi podrien haver noves oportunitats econòmiques en aquest període posterior, potser provocades per la introducció de les noves fórmules de relació amb els clients, entre d’altres.
- En relació a l’evolució dels preus i la comercialització, l’opinió es troba més dispersa i, en qualsevol cas, estarà relacionada amb múltiples factors: evolució de la demanada, si hi ha sobrepesca o es redueixen les captures, la capacitat econòmica de les famílies, etc.
- Finalment, hi ha una opinió generalitzada que considera que la pesca responsable i el respecte al medi ambient i a la biodiversitat beneficia de la indústria pesquera en tota la seva longitud.
Comments are closed.