El nou text del Reial decret 1055/2022 d’Envasos i Residus d’Envasos estableix objectius i mesures concretes per a envasadors, distribució, posseïdors i administracions, desenvolupant el règim de responsabilitat ampliada del productor perquè s’assumeixi el cost total de la gestió dels residus. Entre les principals novetats s’inclouen mesures orientades a la prevenció de residus, el foment de la venda a granel d’aliments, l’augment d’envasos reutilitzables i la promoció del reciclatge i marcat de productes.
S’establiran mecanismes per a incrementar la transparència en la informació d’envasos i residus d’envasos. Per a això es crea la secció d’envasos en el Registre de Productors de Producte, en el qual tots els implicats hauran d’inscriure’s i remetre anualment informació sobre la posada en el mercat d’envasos, la gestió dels seus residus i la gestió financera dels sistemes.
Foment de la venda a granel dels aliments i d’envasos reutilitzables. S’han inclòs mesures per a fomentar l’augment de la proporció d’envasos reutilitzables comercialitzats i dels sistemes de reutilització d’envasos de manera respectuosa amb el medi ambient, sense comprometre la higiene dels aliments ni la seguretat dels consumidors. Els comerços detallistes d’alimentació que venguin a granel aliments i begudes hauran d’acceptar l’ús de recipients reutilitzables per part dels consumidors, que seran els responsables del seu condicionament i neteja. Aquests recipients podran ser rebutjats pel comerciant si estan manifestament bruts o no són adequats, quedant exempts de la responsabilitat pels problemes de seguretat alimentària que es poguessin derivar de la utilització dels recipients aportats pels consumidors.
Nous objectius de recollida selectiva i reciclatge d’envasos. Es consolida la recollida separada com un accelerador per a la circularitat i es plantegen nous i ambiciosos objectius que faran que la gestió continuï actualitzant-se i modernitzant-se.
Canvi en l’ús del símbol del Punt Verd. L’ús del símbol del punt verd passa de ser d’obligatori a voluntari. Les empreses que així ho decideixin podran continuar incloent el símbol en els seus envasos i les que desitgin eliminar-lo de l’envàs també podran fer-lo.
D’acord amb la directiva europea, també es fomentarà la utilització de materials obtinguts a partir de residus d’envasos reciclats. En aquest sentit, estableix percentatges recomanats de plàstic reciclat en els envasos per a 2025 i 2030, que sí que seran obligatoris, per mandat comunitari, en el cas de les ampolles de plàstic d’un sol ús.
Noves obligacions de marcat d’envasos, a partir de gener 2025:
- Indicar si són reutilitzables i si formen part d’un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR).
- Per a envasos de plàstic compostables, informar de la seva certificació segons la norma UNE EN 13432:2001 o altres estàndards europeus i nacionals sobre compostabilitat.
- Indicar el contenidor o la fracció on han de dipositar-se.
Trobareu més informació en aquest enllaç.
Comments are closed.