Tal com us vàrem informar, des de la cadena pesquera nacional hem fet un pas més en la reivindicació per a aconseguir la supressió o reducció de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA) dels productes pesquers i la portem al carrer per a aconseguir el suport dels ciutadans posant en marxa una campanya en més de 6.000 peixateries de tota Espanya amb la qual esperem aconseguir el suport de més de mig milió de consumidors d’aquí a final d’any.
En la campanya, que combinarà el suport físic i en línia, es repartiran 10.000 cartells i 100.000 fullets informatius en les peixateries per a informar els ciutadans sobre l’aplicació d’un IVA del 10% sobre les seves compres de productes pesquers enfront dels més reduïts que s’apliquen a altres aliments. La informació que es facilitarà explica que això és pel fet que els productes pesquers no són considerats un aliment bàsic per a l’alimentació, malgrat la qualitat de les proteïnes que proporcionen i la recomanació de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) de consumir entre tres i quatre racions de peix a la setmana. En els fullets també s’aprofundeix en els beneficis per a la salut derivats de la ingesta de productes pesquers.
Podeu recollir aquests cartells i fullets al “Botiquín” del Gremi a Mercabarna i els podeu descarregar a:
Els consumidors podran donar suport a la reivindicació de supressió o reducció de l’IVA del peix des dels seus propis mòbils a través del codi QR que apareixerà en els fullets de les peixateries o bé entrant en la web www.pescadoymariscosiniva.es.
Cal recordar que la setmana passada ja vàrem tornar a sol·licitar al Govern la supressió o la rebaixa de l’IVA dels productes pesquers després de la decisió de l’Executiu d’aplicar un reduït a uns certs productes bàsics de la nostra dieta mediterrània, com ara l’oli d’oliva, que a partir de gener de 2025 tributarà al 4%, excloent, una vegada més, als productes pesquers, als quals s’aplica un IVA del 10%.
S’ha sol·licitat una nova reunió amb el president Sánchez i els ministres involucrats en aquesta decisió, i se’ls requerirà una explicació sobre per què l’estratègia que defineix la política de nutrició i salut de l’Executiu no facilita als ciutadans l’accés directe a una proteïna d’alta qualitat nutricional com la dels productes pesquers que tenen, a més, “la menor petjada de carboni” de la producció alimentària.
La Comissió Europea (CE) ja permet aplicar aquestes mesures de fiscalitat saludable en set sectors, sent l’alimentació un d’ells. Concretament, la Directiva (UE) 2022/542 del Consell, de 5 d’abril de 2022, va actualitzar el marc legal dels tipus de l’IVA dins de la Unió Europea (UE). Aquest marc habilita als estats membres a determinar els tipus impositius sent aplicable el tipus 0% a set categories de béns i serveis, entre els quals figura, en primer lloc, l’alimentació, juntament amb uns altres com a aigua, medicaments, equips mèdics o transport de passatgers.
La Nota de Premsa del Gremi ha tingut una àmplia repercusió als mitjans, com són TV3, RTVE, Antena 3, Cope, Catalunya Ràdio, de 6 a 7 del matí, Catalunya Ràdio, de 8 a 9 del matí, Catalunya Informació, de 9 a 10 del matí, Catalunya Migdia, TAC12 (Televisió de Tarragona) etc. Respecte a la premsa escrita, hem tingut repercusió entre altres a Forbes, El Triangle, Via Empresa, Europa Press, Cantabria Econòmica, Consumidora, News 24 h.
Comments are closed.