El passat 22 de març el nostre president, Àlex Goñi, com a representant del Gremi i vicepresident de Fedepesca, es va reunir amb el ministre d’Agricultura, Pesca i alimentació, Luis Planas, i el seu equip de la Secretaria General de Pesca. A la reunió van assistir també la directora de Fedepesca M. Luisa Álvarez, i representants de les organitzacions Cepesca, Federación Nacional de Cofradías de Pescadores, i Apromar.
El ministre va destacar que els temes de pesca i aqüicultura són molt importants per a ell, considerant que la seguretat alimentària, la rendibilitat i la sostenibilitat mediambiental han de formar part d’un triangle estable.
Van ser diversos els assumptes comuns que els 4 sectors assistents a la reunió van posar damunt de la taula, i que demanden en l’àmbit nacional de manera conjunta, com l’eliminació de l’IVA dels productes pesquers i dotar de major pressupost a la promoció d’aquests, així com un canvi de rumb en les polítiques de la UE, Política Pesquera Comuna i mediambiental, amb la simplificació del marc legal i reducció de les càrregues administratives europees i nacionals.
Es va plantejar la urgència de fomentar la iniciativa empresarial en la pesca, l’aqüicultura i la seva cadena de valor, amb normes mediambientals que, fins i tot protegint l’entorn, permetin l’activitat empresarial, incloent-hi controls de les importacions de manera que compleixin els mateixos requisits que s’exigeix al produït a la Unió Europea.
Quant al nostre sector específic, es van exposar els següents temes:
– Que la xarxa de peixateries està en risc d’extinció si no es fa alguna cosa urgent. També es va plantejar que en l’àmbit europeu és necessari un canvi de l’Organització Comuna de Mercats, ja que és injust que la informació al consumidor sigui diferent entre el sector Horeca i el comerç, i entre el producte fresc congelat i bullit i altres productes transformats respecte a les peixateries (molt més exigent per a peixateries).
– Va ser reclamada també la necessitat de simplificar les exigències del Fempa en la gestió d’ajudes a micropimes, amb un sistema que permeti que els autònoms dels subsectors puguin accedir a aquestes, i amb suport a les associacions en la seva gestió.
– En l’àmbit nacional i respecte a la llei de la cadena alimentària, es va recordar que no té sentit que les peixateries hagin de signar contractes per a quantitats majors de 1.000 euros, i s’exclogui al sector hostaler que factura per sota dels 10 milions d’euros a l’any i a l’hoteler fins a 50 milions d’euros, sol·licitant la mateixa exoneració.
– Es va demanar també vigilància davant els anuncis de grans empreses d’ofertes amb rebaixes dels preus del peix fresc de fins al 30%, que poden encobrir venda a pèrdues, i evitar que s’utilitzin els productes de la pesca i de l’aqüicultura com a reclam amb aquesta pràctica.
– Respecte a l’Avantprojecte de llei de desaprofitament alimentari es va plantejar que , com s’ha traslladat en totes les fases d’al·legacions i transmès també als partits polítics, demanar un pla de prevenció a una microempresa és innecessari, i més en un sector en el qual proveïment és diari i s’ajusta perfectament l’oferta i demanda, sol·licitant que no s’inclogui una nova càrrega a les petites empreses.
– D’altra banda, es va apuntar que un estudi intern per a valorar quant suposa a l’any per a un autònom assumir les obligacions de la seva activitat, més enllà de les fiscals i laborals, s’ha conclòs que el cost de gestionar i assumir les nombroses obligacions que ja s’exigeixen a un petit comerç es poden xifrar en 10.152 € a l’any de mitjana, en un sector en el qual el benefici net és de mitjana del 10% del total de les vendes. A les peixateries els costa més de 10.000 € a l’any la burocràcia administrativa.
– La definició d’artesania alimentària a escala nacional, com s’ha fet en altres països de la UE i en algunes CCAA, i l’eliminació d’aspectes com el registre de productors d’envasos per al comerç, també va ser plantejat.
– Respecte a l’Estratègia alimentària, es va recordar que és imprescindible comptar amb un òrgan des del qual es coordinin les actuacions dels diferents ministeris amb competències en l’àmbit alimentari, i que es tingui en compte als representants de tots els formats comercials i de la cadena, incloent-hi especialment al petit comerç.
– Es va sol·licitar major dotació pressupostària per a la comercialització en l’ajuda a l’associacionisme del sector pesquer i aqüícola, la simplificació de la gestió d’ajudes per a empreses per sota d’una facturació o sense treballadors, i impuls de les associacions com a assessors dels empresaris. La gestió administrativa de les ajudes suposa entorn del 30% del pressupost i no és finançable.
Comments are closed.