Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
Gremi de Peixaters de Catalunya
  • El Gremi
    • Qui som?
    • Junta Directiva
    • Som Peixaters
    • Transparència
      • Codi Ètic
  • Peixaters
    • Els Agremiats
    • Agremia’t!
  • Actualitat
  • Peix i Salut
  • Serveis
    • Assessorament Laboral
    • Assessorament Fiscal
    • Assessorament Comptable
    • Formació
    • Borsa de Treball
    • Avantatges per als Agremiats
    • Taulell d’Anuncis
  • Economia Circular
    • Economia Circular
    • Peixateries sense residus
  • Contacte
març 29

Tot el que has de saber sobre un bon bacallà per setmana santa

  • 29 de març de 2018
  • gremi
  • P, Receptes
  • bacallà, peix, setmana santa

El bacallà el podem menjar de moltes maneres: cru, cuit, fregit, confitat, al forn, en bunyols, croquetes, truites, i normalment agrada gairebé tothom; família, amics, coneguts, companyes, etc.. A més, durant la Quaresma, és tradició el seu consum.  

Com el comprem? Salat o Fresc?

El mateix peix és molt i molt diferent si el comprem fresc o salat; el primer té un preu menor i es pot cuinar igual que la majoria de peixos blancs, en filets o rodanxes, guisat, al forn, arrebossat, etc. Però no és el bacallà que domina els nostres receptaris; el que s’ha consumit habitualment al nostre país és el bacallà curat en sal, el que arribava a tots els racons perquè es guarda molt de temps

Del bacallà; tot s’aprofita

De bacallà, n’hi ha 60 espècies diferents i el millor es pesca a les aigües de l’Atlàntic nord, perquè és l’única zona lliure de contaminació per metalls pesants que provoquen els volcans en altres mars, com el Pacífic. És un peix d’aigües fredes i les aigües més calentes del canal de la Mànega li fan de frontera natural. El millor bacallà que ens arriba procedeix d’Islàndia i de les Illes Fèroe (Dinamarca).

És un peix amb poques calories i tantes proteïnes com la carn, ric en calci, fluor, potassi i fòsfor, i pobre en ferro i colesterol. És, per tant, un producte molt saludable, si el mengem ben dessalat, perquè l’excés de sal no és recomanable.

La ventresca és la part que queda sota el morro i envolta les tripes, molt gustosa, i que també s’anomena penca; i finalment queda la cua, la part posterior a partir de les vísceres; és la que té més gelatina, cosa que la fa ideal per plats com la brandada o el bacallà al pil-pil.

Les tripes també s’aprofiten, conservades en sal, igual que la cocotxa, petit triangle de carn en forma d’Y que trobem sota la barbeta del peix i que també porta molta gelatina; tant les tripes com les cocotxes són ideals per cuinar plats en què busquem una salsa lligada i gelatinosa.

Com salar el bacallà?

A casa es pot salar bacallà, si en comprem un de fresc? Es pot, sí, només cal adaptar a casa el sistema que fan ser els bacallaners, que podem resumir així

  • Es neteja el peix, se li talla el cap i s’obre de dalt a baix per la part del ventre. Se li treuen les vísceres i es deixa només la pell, la carn i l’espina central.
  • Es posa una capa de sal almenys d’un centímetre de gruix al fons del recipient que fem servir i s’hi posa el peix estès a sobre, una altra capa de sal del mateix gruix i un altre peix, acabat amb una capa de sal. A sobre s’hi posa un pes i es deixa 10 o 12 dies en repòs.
  • Es treuen les peces de bacallà i es renten amb aigua i vinagre (90-10%).
  • Es posen a assecar en un lloc fres i sec, airejat, però que no li toqui el sol.

Com cuinar un bacallà fresc?

  • Bacallà fresc amb suc
  • Bacallà al forn

—

Font: Gastronosfera

Foto: Can Suñé

  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-Mail

Comments are closed.

CATEGORIES

  • Actualitat
  • Receptes
  • Peix i Salut

INFORMACIÓ DE CONTACTE

Gremi de Peixaters de Catalunya
933 236 412
Muntaner, 81 2a planta
08011 Barcelona
Email: gremi@gremipeixaters.cat

Canal de comunicacions

ENLLAÇOS D’INTERÈS

www.pimec.org
www.fedepesca.org
www.oceanshealth.udg.edu
www.mercabarna.es

SUBSCRIU-TE AL NEWSLETTER


 

L’informem que podrà revocar en qualsevol moment el consentiment prestat a la recepció de comunicacions comercials.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

Avís legal | Política de privacitat | Política de cookies
© Copyright 2022
Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per tal de millorar la seva experiència com usuari mentre es navega. Podeu obtenir més informació sobre quines Cookies estem utilitzant o desactivar-les a l'apartat configuració.
ConfiguracióAcceptar-ho tot
Manage consent

Visió general de privadesa

Aquest lloc web utilitza cookies per millorar la vostra experiència mentre navegueu pel lloc web. D'aquestes, les cookies que es classifiquen com a necessàries s'emmagatzemen al vostre navegador, ja que són essencials per al funcionament de les funcionalitats bàsiques del lloc web. També fem servir cookies de tercers que ens ajuden a analitzar i entendre com feu servir aquest lloc web. Aquestes cookies s'emmagatzemaran al vostre navegador només amb el vostre consentiment. També teniu l'opció de desactivar aquestes galetes. Però desactivar algunes d'aquestes galetes pot afectar la vostra experiència de navegació.
Analítica
Les cookies analítiques s'utilitzen per entendre com el visitant interactua amb el lloc web. Aquestes cookies ajuden a proporcionar informació sobre el número de visitants o l'origen de la visita entre d'altres.
Necessària
Les cookies necessaries són essencials per al correcte funcionament del lloc web. Aquestes cookies garanteixen les funcionalitats bàsiques i les característiques de seguretat del lloc web, de forma anònima
GaletaDuradaDescripció
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Analítica.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsAquesta cookie guarda el consentiment o no de l'usuari per les cookies de la categoria Necessàries.
pll_language1 anyCookie del plugin de WordPress Polylang. Guarda el codi de l’idioma de la última pàgina visitada.
viewed_cookie_policy11 monthsAquesta cookie s'utilitza per guardar la informació sobre el consentiment o no de l'usuari per a fer ús de les cookies. No guarda cap tipus d'informació personal.
DESA I ACCEPTA
Necessites que t'ajudem?
WhatsApp
Com et podem ajudar?
 
Obrir xat