L’escórpora és un peix amb el cos gruixut, de cap gran i color rosat i vermell. Normalment fa entre els 30 i 35 cm de longitud. I és conegut per les seves espines verinoses a les aletes dorsal, anal, ventrals i opercles.
És una espècie territorial i solitària, present al fons de roca i alguers, entre els 20 i els 500 m de fondària del Mediterrani i l’Atlàntic oriental. És activa sobretot durant el crepuscle, quan s’alimenta de crustacis i peixos petits. Les femelles ponen els ous aquesta temporada, entre juliol i agost.
És pescat mitjançant tremall, ròssec i palangre. A causa de les glàndules verinoses, en cas de picada, la punxada és dolorosa. Doncs, cal treure-li molt bé les punxes i netejar-lo abans de cuinar-lo. N’és tradicional fer-ne suquet de peix, sopa, rossejat o pastís d’escórpora.
És un peix blanc molt compacte nutricionalment. Baix en greixos però amb un alt contingut proteic i ric en vitamines del grup B, com són les vitamines B1, B2, B3 i B6, i en la qual destaca el tipus B12. A més de minerals com el potassi, fòsfor i magnesi.
Les qualitats destacades de l’escórpora:
- La vitamina del tipus B12 destaca, ja que s’hi troba quasi la mateixa quantitat que es troba en les carns, ous i formatges. Aquesta vitamina juga un paper importantíssim en la producció de glòbuls vermells i en prevenir anèmia.
- Contingut mitjà de potassi, fòsfor i magnesi.
- Beneficiós pel sistema cardiovascular i sistema nerviós.
- D’alta digestibilitat.
Per cada 100 grams:
Calories 110 kcal
Proteïnes 18,2 g
Fòsfor 201 mg
Potassi 308 mg
Magnesi 29 mg
Ferro 0,7 mg
Comments are closed.