Recepta tradicional basca que hem incorporat al nostre receptari tradicional. Els calamars destaquen pel seu alt contingut en vitamines A, B3, B12 i minerals com el calci, el iode, el potassi, el magnesi o el zinc.
Aquesta recepta cal fer-la amb calamars de mida mitjana.
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
▶︎ 1 kg de calamars mitjans
▶︎ La tinta dels calamars i 2 bosses més
▶︎ 500 g de ceba
▶︎ 2 grans d’all
▶︎ 1 tomàquet madur gros
▶︎ 1 bitxo
▶︎ Julivert picat, 5 o 6 branques
▶︎ Sal
▶︎ 70 ml d’oli d’oliva verge extra
PREPARACIÓ I COCCIÓ
▶︎ Netegem els calamars o demanem al nostre peixater o peixatera que ens els netegi, i guardem la tinta.
▶︎ Tallem les potes i les saltem a foc viu fins que canviïn de color i quedin daurades.
▶︎ Omplim els calamars amb les potes saltades i, un cop plens, també els saltem a foc viu fins que quedin daurats i els reservem.
▶︎ Piquem la ceba, el julivert i els alls. Pelem el tomàquet, li traiem les llavors i el fem a daus.
▶︎ A la mateixa cassola on hem daurat els calamars, posem la ceba, la salem i hi afegim els alls. Coem 20 minuts a foc suau. Afegim el tomàquet, el julivert i el bitxo i coem uns 20 minuts més.
▶︎ Mentrestant, posem les bosses de tinta dins d’un got i les tallem amb la punta d’unes tisores fins a trencar-les.
▶︎ Afegim la resta de la tinta (2 bosses), una mica d’aigua i ho desfem amb una cullereta. Incorporem la tinta a la cassola, remenem bé i hi afegim els calamars. Ho deixem coure uns 20 minuts.
▶︎ Passat aquest temps, traiem els calamars i el bitxo, triturem la salsa i l’afinem amb el colador xinès.
▶︎ Tornem a posar la salsa a la cassola, hi posem els calamars, rectifiquem de sal, deixem coure 3 o 4 minuts, parem el foc i ja ho tenim llest.
Recepta elaborada per @kilometre0.cat
Comments are closed.