La canana és un mol·lusc semblant al calamar, però amb un gust més intens i una textura ferma que la converteix en una opció excel·lent per a plats mariners. Rica en proteïnes d’alt valor biològic i baixa en greixos, aporta minerals com el ferro i el fòsfor, essencials per mantenir la vitalitat i l’energia. A més, és molt versàtil a la cuina i ideal per a arrossos, guisats o a la planxa.
Recepta elaborada per @kilometre0
Ingredients per a 4 persones
▶︎ 400 g d’arròs
▶︎ 1 canana negra de bona mida
▶︎ 4 grans d’all
▶︎ 2 cebes
▶︎ 1 pebrot verd llarg
▶︎ 2 tomàquets
▶︎ Oli d’oliva verge extra
▶︎ Sal
▶︎ 100 ml de brandi
▶︎ 1 l de fumet de peix
Preparació
-
Netegem la canana i la tallem a rodanxes.
-
Piquem els alls i la ceba per separat, ratllem el tomàquet i ho reservem.
-
En una cassola amb oli d’oliva, daurem els alls picats vigilant que no es cremin.
-
Afegim la canana amb el foc ben fort i remenem fins que comenci a saltar.
-
Incorporem la ceba picada i deixem coure lentament. A mitja cocció, hi afegim el pebrot picat.
-
Quan la ceba i el pebrot estiguin tendres, afegim el brandi i deixem reduir uns minuts. Tot seguit, incorporem el tomàquet ratllat.
-
Quan el sofregit estigui ben fet, hi afegim l’arròs i el remenem uns instants perquè agafi tot el sabor.
-
Escalfem el fumet i, quan arrenqui el bull, afegim uns 900 ml a la cassola. Salem i deixem coure uns 12-13 minuts.
-
Si volem un arròs més caldós, el podem deixar reposar uns minuts abans de servir-lo.
